2011. július 11., hétfő

25+1

Terhesség a 25. hétben

A kicsi nagyon aktív ezekben a napokban, bámulatos tornamutatványokat végez pocakjában, de néha neki is pihenésre van szüksége, ezért egy egész nap is eltelhet anélkül, hogy mocorogna. Ne aggódjon, ez még nem jelent semmilyen problémát. Simogassa a hasát, énekeljen gyermekének, beszéljen hozzá, higgye el, ezt mindketten nagyon fogják élvezni.

Kismama
Az Ön súlya is tovább gyarapodik, ami nem csak megnövekedett étvágyának köszönhető. A hízásért felelős a szervezet magzatvédő viselkedése is, mivel a kicsi táplálásának biztosítása érdekében a bevitt táplálék tovább marad a gyomorban, hogy több tápanyag szívódhasson fel, s ennek kellemetlen következménye, hogy több zsír is rakódik le. Az egészséges súlygyarapodás a 30. hétig kb. 7-8kg. Ha odafigyel arra, mit eszik, és folyamatosan mozog, nem okoz majd gondot, hogy a szülés után újra formába hozza magát.

Baba
A baba kb. 710 gramm, csontjai folyamatosan keményednek, erősödnek. A gerinc szerkezete és a csontozat egyre erősebb lesz, s javul a kézügyessége is, teljesen ökölbe tudja már szorítani kezeit. A bőre kevésbé átlátszó, de még mindig gyűrött. Az orrlyukak kinyílásával és a tüdőben kifejlődött erekkel a pici légző mozgásai rendszeresednek. Ízlelőbimbói kifejlődtek, sőt több ízlelőbimbója van, mint a születéskor.

Vizsgálatok
Ha a 24. héten nem végeztette el, most esedékes a vércukor terheléses vizsgálat, mely során éhgyomorra vért vesznek Öntől, majd cukros oldat fogyasztását követően ezt megismétlik. Az első vérvétel 5,8 mmol/l, illetve a második 7,8 mmol/l feletti cukorszintje számít kóros értéknek. A terhességi cukorbetegség a várandóság után általában megszűnik.
Figyeljen oda, hogy ne egyen fűszeres ételeket, mert azt nem szereti babája és ilyenkor a magzatvízből is kevesebbet iszik, hiszen ezen keresztül érzékeli az ízeket.

Szakember/orvos tanácsa
Gyakori panasz a várandóság alatt a székrekedés. Ennek elkerülése vagy megszüntetése érdekében egyen sok rost tartalmú ételt, görögdinnyét, babot, mazsolát, barna rizst, korpát, kivit, szőlőt.

Életmód
A legtöbb kismama időzavarba kerül. Nagyon gyorsan telnek majd a hetek és úgy érezheti, rengeteg dolgot kell még elintéznie, hogy minden elkészüljön az elképzelései szerint, mire megérkezi az apróság. Általában a babaszoba berendezése a legnagyobb probléma forrása. Kezdjék el megtervezni, mit hova szeretnének elhelyezni, és lassan a beszerzések ideje is elérkezik.

Hát, én nem érzem magam időzavarban, sőt :D csak ne lenne ilyen dög meleg, az embernek semmihez nincs kedve. Samu is nehezen viseli, hiába. Elkezdtünk úszni járni pluszban a tornagyakorlatok mellé, és persze apu hátának is jót tesz talán. Vagyis most abban maradtunk, hogy keddenként úszni megyünk, csütrötökön séta. Nekem is jó, mert azért nagy mozgások, és párom hátának is jót tesz. Talán nem is szalad fel olyan sokrengeteg kiló. Bár bevallom, most kissé zavarban vagyok a kérdéssel, mert ugye ég a gyomrom pár hete (éljen), így nem nagyon tudok sokat enni, a meleg pláne rátett, így már tényleg szinte csak a hideg gyümölcsök maradtak, vacsorázni meg végképp nem tudok, mert akkor egész éjjel a savval küzdök, szóval nem mondhatni, hogy rengeteget ennék, emellett ugye egyre többet és többet mozgok, és mégis, amérleg szerint + 4 kilónál tartok, azaz összesen +10 kiló :( de nem látszik semmi, a hasamról fogy a bálnazsír, a hátamról eltűntek a redők, az arcom elkezdett csontosodni... Mondták, hogy víz valószínűleg, a meleg miatt, de hol van??? Semmim nem dagad, a lábfejem szokott néha, meg az ujjaim, oké, de nem olyan vészes. Mindegy, mert pénteken megyek védőnénihez, majd beszélgetek erről vele. Nagyon félek, mert a hétről-hétre tanulsága szerint még most kezdek majd hízni, dehát akkor +30 kiló lesz a vége???? Jézus... :( Más téma: elkezdtünk elalvás előtt zenélős-macit hallgatni, úgy fest, működik. Samu sokkal hamarabb lecsillapodik, mint amúgy (mert az ugye hozzátartozik a dologhoz, hogy esténként másfél óra ágyrugdosás van, mire elalszunk...). Remélem, tényleg működni fog idekinn is. Azért pont a maci (millió zenélős kütyüt kaptunk), mert eléggé hosszan zenél viszonylag, nem kell a felhúzásával kínlódni, csak meg kell nyomni, ezt majd egyszer Samu is könnyebben meg tudja talán tenni, emellett maci, amivel lehet aludni sokáig, ha úgy gondolja. Ja, és az egyetlen kütyü, aminek tetszik a zenéje nekem is és nem idegesít halálra :D emellett lassan kiolvasom a suttogót, tetszik a könyv nagyon, sok praktikus gyakorlati tanácsot ad, és az elgondolása szorosan közel áll az én véleményemhez (csak rávilágít a sötét foltokra, azaz a "Így kéne csinálni, de hogy is oldjuk meg okosan" részekre :) ). Persze nem azt mondom, hogy ez a szentírás, mert mindenkinek más jön be, nem vagyunk egyformák, de nekem tetszik :)

4 megjegyzés:

  1. Wow, A Suttogó jó könyv, nekem is megvan mind a három, de csak fejezeteket olvastam belőle, ami épp aktuális volt. Ami tetszett, azt megfogadtam, ami meg nem tetszett belőle, azt figyelemre sem méltattam.
    Nálunk nem jöttek be a zenéli vackok, az elején mindkét gyerekem tökre sírt tőlük, pedig hasonlóan treníroztam, mint Te. Viszont másnál működik, én is olvastam, úgyhogy remélem, hogy Ti is közéjük tartoztok majd. Pussz

    VálaszTörlés
  2. Hát, próba cseresznye, nálunk sokaknál működik, de Samu csak azt szereti (talán), ami zenél, a tilinkósokat (tudod, az a felhúzós) nem kultiválja... ha nem tetszik neki, úgysem erőltetem :D

    VálaszTörlés
  3. Nem vesztesz vele semmit, ha most is használjátok! Már az is félsiker, hogy pociban megnyugszik tőle. Mi zenét hallgatunk. Nem babazenét, mert attól lekaparom a falat, hanem klasszikusokat, azt bírom, meg a környezetemben élők is :)

    VálaszTörlés
  4. Jeanner! Leírnád nekem a Suttogó szerzőjét? Én is el akarom olvasni! Amúgy miért tűntél el ennyire? REmélem jól vagytok! Pusszantás Samukának is:)

    VálaszTörlés