2011. július 17., vasárnap

26+0

Terhesség a 26. hétben

Izgalmas napok előtt áll. A baba mozin megnézheti, hogyan tudja babája ökölbe szorítani a kezét, vagy az ujját szopni, de az is lehet, hogy egy ásítás közben lesheti meg. A szokásos terhesgondozási vizsgálatok mellett a héten izgalmas témákat járnak majd körül a bábatanácsadáson.

Kismama
Tapasztalhatja, hogy hasa néha erőteljesen viszket, amit a bőr feszülése okozz. Ennek enyhítésre használjon kakaóvajat, olíva- vagy búzacsíra olajat. Kerülje az illatosított és mesterséges anyagokat tartalmazó krémeket, mert azok árthatnak a babának. Ha a viszketés tartósan fennáll, jelezze ezt kezelőorvosának. Amennyiben csalánkiütésre emlékeztető kitüremkedéseket észlel, az a máj rossz működésére utalhat, ebben az esetben mindenképpen kivizsgálásra van szükség.

Baba
A kicsi mostanra 32 centi, és 800 gramm. Az ultrahang felvételen megfigyelhető az úgynevezett magzati póz: a csöppség kezeit a mellkasára hajtja, ujjait ökölbe szorítja, térdeit pedig felhúzza. Sokat alszik, akár napi 16-20 órát is. Egyre többet iszik a magzatvízből és a súlya is tovább gyarapszik. Néha érezheti, hogy csuklik, ebben nincs semmi rendellenes. Ezen a héten kinyitja szemeit, sőt az erős fényre is reagál. Kialakul a szeme színe, amely minden kisbabánál kék-kékesszürke, de ez a születés követő hat hónapban megváltozhat. Az agy fejlődésének köszönhetően a fájdalmat már ugyanúgy érzékeli, mint majd a világrajövetele után.

Vizsgálatok
Ezen a héten ismét terhesgondozási vizsgálatokon kell részt vennie. Mostanra már elég nagy a baba, látványos tornamutatványokra képes, ezért érdemes egy 4 dimenziós baba mozit is beiktatni. Erre mindenképp a leendő apukával együtt menjenek el, mindkettőjük számára felejthetetlen élmény lesz.

Szakember/orvos tanácsa
Sok kismama panaszkodik ez időtájt éjszakai lábgörcsökre. Az alvás ekkora már amúgy sem könnyű, hát még akkor, ha arra ébred, hogy lába begörcsöl. A görcsök szerencsére enyhíthetők, sőt teljesen meg is lehet ezeket szüntetni. Általában kalcium hiány miatt alakulnak ki, ezért ennek pótlásával csökkenthető előfordulásuk. Amennyiben ismét jelentkezik a görcs feszítse vissza lábfejét a sípcsontja irányába, ez segít az izmok ellazításában és a fájdalom is hamar megszűnik.

Életmód
Az idő rohan, ha utazni szeretne, nem halogathatja tovább, mivel vannak olyan külföldi országok, ahova a 28. hetes terheseket már nem engedik be, nehogy ott szülessen meg a baba. (Ez ugyanis az állampolgárság kiadása miatt problémás lehet.) Egy kis pihenés nagyon jót tenne Önnek, és az apukának is. Ha van lehetősége nyaralásra, használja ki, később úgy sem lesz túl sok ideje a pihenésre.

Na és akkor magunkról pár szót. Samu nagyon belustult, de már kezdem megszokni. Egyre többet kommunikálnak apukájával, de erről majd külön, bővebben írok :) Csak ugye ott is megfigyelhető a fáziskésés, ami azért nagyon nagyon mókás tud lenni :D nekem jelentősen enyhült a vizesedésem, ami nagyon jó :) bár van még, hogy arra ébredek reggel, hogy ég a talpam. Még van egy negyed görögdinnye, azt még megeszem, aztán annyi, mert jövő utáni héten el kellene menni terheléses cukorra, és a védőnő azt mondta, előtte egy héttel már ne egyek dinnyét (görögöt), mert nagyon feldobja a cukrom. Nem tudom, hogy így van-e, de nem reckírozok inkább. Amúgy is kéthetente veszek egy 5 kilós féldinnyét, szerintem most egy hétig csak kibírom :D A melleim egyre gyakrabban és egyre jobban fájnak, erről mindig Jusztis jut eszembe, aki anno azzal vigasztalt, hogy neki is csak a 26. héten kezdtek fájni a mellei... :) hát lassan asszem valami csak lesz odabenn. A jövőhéten egy csomó mindent el kell intéznem, meg kell rendelnem a függönyt (ugyanis nincs ajtó a háló és a nappali között, ami eddig nem zavart, de eddig nem is terveztem szoptatni), be kellene lassan szerezni a méterárukat, meg akarom venni a babakádat, mert most akciós, el kellene hoznom a házassági anyakönyvi kivonatunkat, amíg még mozgásképes vagyok, meg szereznem kellene egy átjelentési lapot, hogy végre egy címen szerepeljek a zurammal. Ezeket mind el szeretném intézni a jövőhét folyamán, na nem tudom, mi lesz belőle... :D ja és a legfontosabb majdnem lemaradt: már csak 98 nap van hátra a kiírt időpontig!!!

2 megjegyzés:

  1. Ha meg nem tudod, hol vegyel olcson jo anyagot: a Jaszain van egy meteraru (a meki mellett), en ott vettem 390 ft/m aron sotetitofuggonyt, de ezer fele anyaguk van kiraly aron. Es ott nem messze van egy varrono is, aki korrekt aron meg is varrja, ha kell. Csak szolj, es dobom a telszamat :)

    Mar 26 hetes a kis legeny... :-O anyam, hogy repul az ido...

    VálaszTörlés
  2. Hmmm... csodás tipp :) meg cím is kellene a méteráruhoz! :) vagy csak az üzlet nevét is megköszönném :)

    Bizony bizony, jövőhéten kezdjük a 7. hónapot... :D

    VálaszTörlés