2011. július 25., hétfő

27+1

Terhesség a 27. hétben

Hihetetlennek tűnik, de mindjárt belép a hetedik hónapba. Lassanként kiismeri az Önben növekvő apróság szokásait. Tudja mikor alszik, milyen hangokat, zenéket kedvel, mi az, ami megijeszti. Még nem találkoztak, de már nagyon jól ismeri. Ez a semmihez sem hasonlítható érzés az anyává válás csodálatos útja.

Kismama
Valószínű, hogy utolsó három hónapban fog a legtöbbet hízni. A nagy súlygyarapodás miatt sokkal fáradékonyabbnak érezheti magát. A szervezet a lerakódott zsírt a szoptatás időszakára raktározza el. Mostanra rendszeressé válhatnak az apró, szinte fájdalmatlan méhösszehúzódások, melyeket úgy érzékel, hogy megkeményedik a hasa. A mellei is tovább nőnek, a terhesség végére eredeti méretük háromszorosát is elérhetik. Elképzelhető, hogy előtej szivárog a melleiből, de ez normális jelenség.

Baba
A kicsi már nagyjából elérte az 1 kilós súlyt és 40 centi körüli a hossza. Mája, tüdeje és immunrendszere működőképes. Külseje egyre inkább hasonlít az újszülöttéhez, ám bőre még mindig nagyon ráncos a magzatvíztől és a zsírszövetek hiányától. Egyre többet iszik a magzatvízből, ami gyorsan ki is ürül szervezetéből. Naponta fél liter vizelet kerül a magzatvízbe, ami kétóránként cserélődik.

 Szakember/orvos tanácsa
Továbbra is figyeljen oda, hogy elegendő vitamint vigyen be a szervezetébe! Az ásványi anyagokat a szervezet nem képes előállítani, ezért ezeket táplálkozás útján kell biztosítania. A legfontosabb ásványi anyagok a kálium, a nátrium, a réz, afoszfor és a kén. A nyomelemekre, mint a króm, a vas, a fluor, a jód, a mangán, a szelén és a cink csak kisebb mennyiségben van szüksége szervezetének. Ezek közül a vas, a magnézium kiemelt fontosságú. A vas nélkülözhetetlen a szövetek, sejtek és az izmok oxigén ellátása szempontjából, elengedhetetlen a vörösvérsejtek képződéséhez. A vastartalmú élelmiszerek fogyasztása különösen fontos a terhesség alatt, mivel ilyenkor gyakran jelentkezhet vérszegénység a terhesség alatt, illetve a szülést követően. Vasat tartalmaznak a hüvelyesek, a rozs, a cékla, a máj, tengeri ételek, az aszalt szilva vagy a sárgabarack. A vas hasznosulását kedvezőtlenül befolyásolja a kávé, a tea és a kalcium tartalmú ételek fogyasztása. A magnéziumnak szintén nagyon fontos a várandóság ideje alatt, mivel feszültség oldó hatása van, kedvezően hat a szívműködésre, segíti a kalcium beépülését. A magnézium hiány leggyakoribb jelei az idegesség, fáradékonyság, alacsony vérnyomás. A borsó, a szója, a dió, a banán és egyes ásványvizek magas magnézium tartalommal rendelkeznek. Étrendje összeállításakor kérjen segítséget dietetikustól, aki speciális terhes diétát állíthat össze az Ön számára.
Életmód
Ha még dolgozik, próbálja fokozatosan csökkenteni a munkaórák számát. A babához minden információ eljut, nem csak a kellemes hangok, a simogatás, hanem az erős zajok, a veszekedések, és a negatív érzések egyaránt. Ha Ön fáradt, ingerlékeny, stresszes azt a pici is megérzi, amit jelez is Önnek apró mozgásokon keresztül. Az első babát váró anyukák tele vannak aggodalommal és kérdésekkel, ami teljesen érthető. Amikor Ön rosszul érzi magát, azon aggódik, vajon a pocakjában lévő apróság is rosszul van-e. A terhesség elején azon szorong, hogy átvészelje a kritikus időszakot, utána azon, mikor érkezik az apróság, majd a szülőszobán aggódva számolja a kicsi ujjait. Higgye el ezzel minden kismama így van és pár hónappal később már mosolyogva gondol vissza ezekre a napokra.

Hát igen, ez is eljött... nem hamarosan, már beléptünk a 7. hónapba :) méghozzá szombaton :) Én sajna nem vagyok jól, sokat hányok. Valószínűleg vagy valamit elkaphattam, vagy csak gyomorrontás, végül is ha úgy vesszük, napról napra jobban vagyok, ma pl. már nem is szédültem. Az első gondolatom az volt, hogy HELLP-es vagyok biztosan, de a jobb oldalam közvetlenül pont a mellem alatt fáj és nem a májamnál, így ezt kilőttem. Toxémia eszembe sem jutott, mert nem vizesedek, és a legmagasabb vérnyomásom 115/60 volt... A másik, amiért agonizálok a témában, uguyanis a héten terveztem laborba menni terhelésre, végül is már majdnem a 28. hét, de annyival mégsem léptük túl a 27-et, szóval kecske is, káposzta is, na ott csinálnak teljes vérképet, szóval jobbnak láttam egyszer szúratni magam. Leálltam a kávéval is most kicsit, lehet azért is érzem magam jobban, de bevallom, már a látványától felfordult a gyomrom, így nem erőltettem. Samu viszont borzasztóan aktív, így miatta annyira nem aggódok. Előtejem és méhösszehúzódásaim még mindig nincsenek, lehet meg sem szülök soha :D A mérleg nyelve nálam most lefelé tart, gondolom a betegség miatt. Viszont pár napja jórészt hosszában és nem keresztben érzem a manót dolgozni, ami szerintem jót jelenthet :) persze esténként visszafordul...

3 megjegyzés:

  1. Jobbulást kívánok!

    Terhelésnél lehet, hogy kidobod a taccsot, ha amúgy sem vagy jól :)

    Előtej nem kell, elég akkor szívni a csöpögéssel, mikor már megvan a bébike - akkor legalább értelme is van. Méhösszehúzódások... Ráérsz majd az nst-n produkálni, de koncentrálj a 38-40. hétre ;-)

    Most már röpül az időőőőő!

    VálaszTörlés
  2. Zsebi, eddig is röpült :D 20. hét után nagyon felpörögtek a dolgok :D

    Ma úgy fest, mégsem megyek dokihoz, már a kávé is bennem maradt és a hányinger is elmúlt, tényleg csak gyomorrontás lehetett... :)

    VálaszTörlés
  3. örülök, hogy jobban vagy :)
    nekem a mai napig nincs se méhösszehúzódásom (vagy baromi béna vagyok, és még csak fel sem ismerem... :-O), se előtej vagy ilyesmi, és nem is hiányzik, legyen tej akkor, mikor van rá kereslet is :)

    VálaszTörlés