2011. július 4., hétfő

24+1

Terhesség a 24. hétben

Igazi vízválasztó ez a hét, amit a kicsi szakorvosi elnevezése is mutat. A magzat helyett ettől a héttől kezdve az infans elnevezést használják, ami olyan gyermeket jelent, aki még nem tud beszélni. A kicsi elérte az életképes állapotot, de ha most megszületne, speciális ellátást igényelne és inkubátorba kellene helyezni.

Kismama
A méh felső része túlnő a köldök magasságán, a hasüregben egyre nagyobb helyet foglal el, és kiszorítja a belső szerveket eredeti pozíciójukból. Orvosi vizsgálatok alkalmával már jól kitapintható. A hormonális változások miatt a gyomor felső része ernyedtebbé válik, kevésbé zár, így a gyomorsav visszajuthat a nyelőcsőbe és gyomorégést okozhat. Fontos, hogy ha esetleg megindulna a szülés, felismerje a koraszülés jeleit. Ha óránként több mint ötször tapasztal összehúzódást vagy görcsöket, gyakran érez deréktáji fájdalmat, vagy erős nyomást a kismedencében, esetleg élénkpiros hüvelyi vérzést tapasztal, vízszerű, tiszta folyadék ürülését észleli a hüvelyből, mindenképp forduljon kezelőorvosához! Az erős vagy folyamatos gyomorfájdalom, sűrű hányás, az arc és a kezek duzzadása is figyelmeztetőek lehetnek, ezért ha bármelyiket észleli, jelezze orvosának.

Baba
A baba súlya kb. 600 gramm, és közel 30 cm hosszú. A kicsi eljutott a fejlődésnek abba a fázisába, amikor már életképes lenne az anyaméhen kívül is. Ennek oka, hogy ezen a héten kezd a surfactant, magyarul szörfaktásan fejlődni. A gázcsere a tüdő léghólyagocskáin keresztül történik, melyek buborékhoz hasonló képződményt alkotnak, s a szörfaktás akadályozza meg, hogy azok összetapadjanak légzés közben. A baba bőre alatt továbbra is halmozza a zsírt, mely a hőtárolást szolgálja. Az egyensúly érzékszervei a félkörös ívjáratok, teljesen kifejlődtek. A kicsi már képes érzékelni, hogy fejjel lefelé vagy fölfelé helyezkedik el a méhben. A fehérvérsejtek termelődése is megkezdődik, melyek a betegségek elleni küzdelemben játszanak fontos szerepet.

Vizsgálatok
A 24-25. héten kerül sor a cukorterheléses vizsgálatra. Ennek célja, hogy kiszűrjék a terhességi cukorbetegséget. A terhességi cukorbetegség a baba megszületésével általában megszűnik, ám a terhességet követő 6-8 évben megnő azoknál a nőknél a cukorbetegségre való hajlam, akiknél megállapították a terhességi diabéteszt.

Szakember/orvos tanácsa
Előfordulhat hirtelen szemromlás, nehezebben viselheti a kontaktlencsét, rosszabbul láthat, aminek a hormonális változások lehetnek okozói. Ha tapasztal ilyen tüneteket és eddig még nem járt szemvizsgálaton a várandóság alatt, keressen fel szemész szakorvost.

Életmód
Kicsit lassítson! A következő hetekben energiái fogyatkozhatnak és fáradtabbnak érezheti magát. Vegyen vissza a munkából és pihenjen sokat. Ha egyelőre ilyen jeleket nem tapasztal, akkor is figyeljen oda és ne hajtsa túl magát.

Hát nekünk ezen a héten nem lesz se terheléses cukor, se ellenanyag szűrés, a doki a lelkemre madzagolta, hogy 28. hétig a környékére ne menjek a labornak! Így úgy döntöttem, hogy mindenkinek jó legyen (hogyan is számoljuk azt az átkozott 28. hetet???) majd 27+4-nél elmegyek. Az egy szép csütörtöki nap, már majdnem 28 hetes, de még csak 27 de már annak is a vége, valahogy jó lesz az úgy :) Elviekben akkor kapom meg majd a hepatitis eredményét is. Elviekben. De gondolom, hogy jó lett, különben már szóltak volna :) Samu hatalmasra nőtt, és mekkora lesz még!!! :D Voltunk 4D-n, a pici szája és a nózika hasonlít 16 hetes önmagára, de amúgy egy fess fiatalember fejlődött ki idő közben a pocakomban, akibe mindenki azonnal szerelmes lett :) Gyönyörű szép baba, egyelőre színtiszta apukája, de persze láttam már ilyet :D (mármint hogy a baba tiszta apja volt, le se tudta volna tagadni a srác, aztán 1 éves korára meg már tiszta anyja lett :) )Sokat mocorog, ennek örülök :) Láttuk a felvételeken, hogy szőlőcukor hatására nagy az öröm és boldogság (kaptunk pár elejtett vigyort :D ), így most extrán igyekszem fini idénngyümölcsöket enni, görögdinnye, barack (ez utóbbi van is a kertben, ma majd szedek, eszembe jutott, hogy van hálónk hozzá :) ) A babarucik utolsó köre is készen van lassan, ma kivasalom őket, és behajtogatom, csinálok egy leltárt, hogy mink van és mi kell még (a listák listájának listája), és lassan majd nekikezdek beszerezni a saját cuccaimat is, úgy mint hálóing, bugyik, ilyesmik. Majd azt is össze kéne írni, mi kellhet, bár amíg nem voltunk szülésfelkészítőn (augusztus), addig csak a "tutira kelleni fog" nagyobb dolgokat terveztem megvenni. 
Na és akkor pár kép az én gyönyörűségemről :)





4 megjegyzés:

  1. Gyönyörű szép! És már tökre ki van kerekedve a kis pofija. Ráadásul simán megmondanám, hogy kisfiú, annyira srácos. Óbejónektek :)

    VálaszTörlés
  2. Más, ha a doki azt mondja, hogy hagyd a labort, akkor nyugodtan :) Ha valami bajod lenne, akkor ő küldene már aznap. Legyen elégedett, ezt szeretik. :)

    VálaszTörlés
  3. Ááááááááá, elmagyarázta, miért kell később mennem, meg még vagy 10x rákérdeztem, hogy "de biztosan nem lesz baj belőle?", a végén már azt mondta, hogy hívatkozzak rá :D nagyon jó fej doki, és logikus volt, amit mondott :)

    Köszönöm a dicséretet :) az UH-s néni azt mondta, hogy annyira szép, hogy hogyha nem tudná, hogy fiú, azt mondaná, hogy kislány... pedig szerintem is kis pasis :)

    VálaszTörlés
  4. én félidő után már csak 6 hetente mentem, most, hogy 35. hétbe kezdtünk, most lesz gyakrabban... szóval ha a doki szerint minden OK, akkor ne aggódj, nem kell szekálni azt a gyereket :)

    az, hogy születéskor apja a gyermek, az önvédelmi mechanizmus. ugyanis ha apja felismerni véli önmagát a piciben, akkor elhiszi, hogy az övé (az állatvilágban is így működik), és nem pusztítja el. állati ösztönök, mi? :)

    nekem a kórházi cucc kb mostanra gyűlt össze, de a babaruhák mosása még várat magára egy kicsit. nem akarok 2 munkát csinálni egyből, és ha túl korán mosok-vasalok, akkor csak szekrényszaga lesz a ruhának, és akkor szülés előtt kezdhetem elölről...

    VálaszTörlés