2011. június 26., vasárnap

23+0

Terhesség a 23. hétben

Mozgalmas heteket élhet most át, hiszen a pocakjában növekvő apróság egyre többet mozgolódik, rugdos, forgolódik. Már az édesapa is érzékelheti ezeket a mozgásokat, sőt ha a fülét a megfelelő pontra helyezi, és teljes csönd veszi körül, még a kicsi szívverését is hallhatja.

Kismama
Ettől a héttől kezdve már érzékelheti méhe összehúzódásait. Ezek leginkább a menstruációs görcsökhöz hasonlítnak. A méh simaizomzata akkor is végez ciklikus összehúzódásokat és elernyedéseket, amikor Ön nem állapotos, de ez a terhesség alatt a magzat növekedésével egyre erősödik és így érezhetővé válik. Mindez annak következménye, hogy méhe felkészül a szülésre megfelelő keringést biztosítva a vérerekben. Stresszes helyzet vagy egy fárasztó nap, szexuális együttlét gyakrabban váltja ki ezeket a fájásokat. Ha a fájások erősödnek vagy gyakran jelentkeznek, keresse fel nőgyógyászát.

Baba
A baba már fél kilós, és kb. 29 centi. A testarányai olyanok, mint egy újszülötté, de még sokkal vékonyabb, hiszen a bőr alatti zsír mennyisége nagyon csekély, emiatt bőre is ráncos. Körmei teljesen kifejlődtek.

Vizsgálatok
Amennyiben az előző héten minden rendben volt a terhesgondozás során, most nem kell semmilyen vizsgálatra mennie.

Szakember/orvos tanácsa
Figyeljen oda a magnéziumpótlásra! A szükséges magnézium bevitel elősegíti a méh ellazulását, így csökkenthetőek az összehúzódással járó fájdalmak. Elképzelhető, hogy néha kimerültnek érzi magát, nem jut elegendő oxigén a vérébe. Ezen vas pótlásával tud javítani. A rendszeres vérvételek alkalmával kérdezze meg orvosát, milyen vitamin vagy ásványi anyag pótlást ajánl az Ön számára.

 Életmód
A baba növekedésével együtt nő a hasizom és a medenceizmok terhelése. A gátizmokat folyamatosan nyújtja a magzat súlya, ezért viszonylag gyakran alakul ki a terhesség ideje alatt aranyér, illetve vizelet visszatartási nehézségek is előfordulhatnak. A gátizom torna segít a szülésre való felkészülésben és azt követő regenerációban. A gát és medencefenék izmai három rétegben zárják a medence kimenetet, alátámasztva a húgyhólyagot, a méhet és a végbelet. Ezeknek az izmoknak az erősítésével csökkentheti az aranyér kialakulását és a szülést követő vizelet visszatartási problémákat. Fontos tudnia, hogy az intim torna csak problémamentes terhesség esetén alkalmazható, ezért mielőtt elkezdené a gyakorlatokat, kérje ki orvosa véleményét.

Végre sikerült elkapnom a 23+0-t bár mennünk kéne már ebédelni :D Mindegy, gyors leszek. A méhösszehúzódásoktól én is szenvedek, így lassan beiktatom a magnéziumot újra, bár a szülészem nem igazán díjazta az ötletet. Samu egyre határozottabban mozog, a pocakom meg egyre nagyobb, így lassan már csak terpeszben tudok ülni/guggolni. Elkezdtem olvasni a Suttogót, eddig tetszik :) Vettünk "hozzá" egy ebook readert, nagy nehezen be tudtam állítani, így most nagyon jó, jól haladok a könyvekkel is :) Apa viszont lesántult, lehet műteni is kell (bár ne kéne, szerdán kiderül), szóval most extrán le vagyok terhelve, de nem baj, bírom még :) Meg azért igyekszem pihenni is, a felmosó és a vasaló megvár, nem fut el. Gyúrok az anyaságra :D vettem Sammeremnek pár játékot, meg megjöttek a babaruhák hátralevő részei is, így most már csak pár apróság kell tényleg, és a két legnagyobb tétel meg is lesz :) (babaruha + nagyobb dolgok) Kedden megyek dokihoz, kíváncsi leszek, mire jutunk, + vannak képeim, 10.-22. hétig, fel akartam tenni az utolsót is, erre nem ismeri fel a gép a kártyát, de majd trükközök :) na most hirtelen ennyi jutott eszembe : /

4 megjegyzés:

  1. Szióka! Mi a baja a dokidnak a magnéziummal? Engem az első babánál a Jánosban tökre letolt a doki a 12. heti uh-nál, hogy miért mg-pezsgőtablettát iszok, mikor abban kevés "az anyag", vegyek tisztességeset és napi 500mg-ot mindenképp. A szülészem is a napi 500mg-ot minimalizálja, egyébként akár 1800-at is lehet belőle fogyasztani... maaaajd, ha muszáj. 36. héttől kell abbahagyni, hogy ne akadályozza a szülés megindulását. Tehát nyugodtan, sőőőőt, jót tesz nektek.

    Majd kíváncsi vagyok az új szerzeményekre ;-)

    VálaszTörlés
  2. Ja, a Magnex kiszerelését imádom, tökre jó a kis műanyag doboz a táskámban, na, az mindig nálam van.

    VálaszTörlés
  3. miért jobb ez az ebook reader mint a gép?

    várom mindig a bejegyzésed :)

    VálaszTörlés
  4. Zsebi, a Sárvári doktor úr szerint csak terhelem feleslegesen a szervezetemet, de az az igazság, hogy most már ezt a kört is szanálom, és lassan csak magamra hallagtok :D ámbár félreértés ne essék, nagyon nagyon jó orvos, és abban igaza volt, hogy a görcsök nem a magnéziumtól múltak el (ő azt mondta, a görcsölésre kár szedni, ami a szájon át szedhető magnéziumtól elmúlik, az elmúlna magától is... így is lett, csak eleget kell innom és akkor nem görcsölök...) :) képekkel igyekszem :)

    Niki, még kb. egy 17-20 hét, és te is megtudod ;) amúgy nem ködösítve:

    1) 17"-os laptopot kényelmetlen a buszon magammal vinni :D

    2) ekkora pocakkal kényelmetlen már huzamosabb (kb. fél óránál több) időt egy helyben tölteni, feküdni viszont tudok, csak akkor megint nem tudok gépen olvasni...

    3) rigatásnál vagy játszótéren is praktikusabb, mert oda sem tudom vinni a laptopot... :)

    de amúgy amíg nem volt baba és dolgoztam is, eszembe sem jutott volna, hogy ilyesmit vegyünk :)

    VálaszTörlés