2011. június 1., szerda

19+3

Már lassan a várandósság félidejénél tart. Elkezdhet gondolkodni a kicsi nevén, fiú és lány nevekkel egyaránt készüljön, bármit is mutatott az ultrahang!

Kismama
Nincs két egyforma terhesség, ezért ha Ön csak ritkán érzi a pici mozgolódását, akkor sincs oka aggódni. Ilyenkor a baba a nap legnagyobb részét még alvással tölti. Próbáljon meg sokat mozogni, hogy elkerülje a lábak zsibbadását, visszerek kialakulását és a hátfájást.

Baba
Ez a növekedés hete. A magzat kb. 220 grammra gyarapodik. Testén úgynevezett magzatmáz kezd kialakulni, mely védi a pici bőrét. Fején megjelenik az átmeneti haj, ami a szülést követő második héten akár ki is hullhat, átadva helyét a valódi hajnak. A kislányok petefészkében petesejt kezdemények képződnek, a méh is teljes egészében kifejlődik. Kialakulnak az állandó fogcsírák a tejfogcsírák mögött.

Vizsgálatok
Ismét sor kerül a már jól megszokott vizsgálatokra. A vizeletvizsgálaton, vérnyomás- és a testsúlymérésen túl ezen a héten esedékes a második genetikai ultrahangvizsgálat is. Hasi ultrahang segítségével ellenőrizzük a magzat belső szerveinek fejlődését. Vizsgáljuk a koponya és az agy szerkezetét, a gerinc és a csigolyák épségét, a szív üregeinek megfelelő működését, a hasfal zártságát, a rekeszizom és végtagok állpotát, a méhlepény tapadási helyét és a magzatvíz mennyiségét.

Szakember/orvos tanácsa
Sok kismamában felmerül a kérdés, kell-e valamilyen vitamin készítményt szednie. Javasoljuk, hogy elsődlegesen a bevitt tápanyaggal próbálja biztosítani szervezte ásványi anyag és vitaminszükségletét. A kiegészítés elsősorban azok esetében fontos, akik allergiásak bizonyos létfontosságú élelmiszerekre, diétát folytatnak, vagy ez már a sokadik terhességük. A legfontosabb vitaminok az A, B, C, D, E, K vitamin, ezeken kívül figyeljen a megfelelő folsav, vas és kalcium bevitelre.

Életmód
A felfokozott érzelmi állapot az álmaiban is megmutatkozhat. Orvosi tanulmányok nem erősítik meg a megemelkedett hormonszint és az érzelmileg erős töltetű, aktív álmok közötti kapcsolatot, de több szakértő és pszichológus szerint létezik ilyen összefüggés. A várandóság alatt az ösztrogén és a progeszteron szint megemelkedik, ami az érzelmekre és ezeken keresztül az álmokra is hatással van. A hormonok mellett az agytevékenység is befolyásolja az álmokat. A terhesség kezdeti időszakában sok kismama aggódik, egészséges lesz-e a magzat, ami jelentősen befolyásolja az agyműködést és a gondolatokat. Ha vissza tud emlékezni álmaira, figyelje meg, milyen érzelmeket váltanak ki Önből. Amennyiben pozitív érzéseket kapcsol ezekhez az álmokhoz nincs semmi gond. Ha szomorúnak, feszültnek érzi magát álmai felidézésekor, mindenképp változtatásra van szükség. Próbálja azonosítani az álmaiban átélt szituációkat a tényleges érzelemivel, beszéljen párjával, barátaival erről. Ha több hét után is rémálmok gyötrik érdemes pszichológushoz fordulnia, aki segít feldolgozni a másállapottal járó érzelmi, lelki megpróbáltatásokat.

És akkor rólunk pár szót :) Túlestünk a nagygenetikán, hála égnek minden oks, bár az AFP kicsit alacsony lett, de a korrigált már jó, és állítólag az a lényeg... :) Samunak megvan mindene, megszámoltuk, bár az UH előtt 5 perccel aludt el, és hát egy alvó "férfit" felébreszteni... khmmm... szóval nem volt könnyű dolgunk, de megoldottuk :D

Pár kép a kicsiről :) most éppen egy pufi kis ufóra hasonlít :)




Én egyelőre itthon tengetem a mindennapjaimat, vagyis csak a minden más napjaimat, ezért is nem tudok írni, mert itthon is akad dolog, bent meg az új kolléganőt tanítom be, de ez sem lesz mindig így :D

Ja, emellé rájöttem végre, hogy számoljuk a hónapokat, (aktuális hét-2)/4... komoly fejtörő volt :D

1 megjegyzés:

  1. az első képen tényleg olyan, mint egy kis ufo :)))))
    nagyon édes :)

    VálaszTörlés