2011. június 20., hétfő

22+1

Terhesség a 22. hétben

Tovább gömbölyödik pocakja, az anyaság kibontakozásának legszebb, örömteli hetei állnak Ön előtt. A baba mozgásainak érzékelésével nyomon követheti, hogy a kicsi mikor alszik, mikor van ébren, érzi, ha rúgkapál vagy épp a köldökzsinórral babrál.

Kismama
A második trimeszterben a libidó általában megnő. A vérbőség és gyors kiválasztás miatt a hüvely és a klitorisz érzékenyebbé válik, így a szexuális élet még több örömmel járhat. Nem kell attól félnie, hogy az együttlét árthat a babának, hiszen a kicsit védi az őt körülvevő embrióvízzel teli burok. Amennyiben kezelőorvosa valamilyen okból kifolyólag konkrétan nem tiltja, a terhesség alatti szexuális élet egészséges és engedélyezett. Ezekben a hetekben tapasztalhatja, hogy a melleiből kis mennyiségű folyadék szivárog, ez lehet előtej vagy a mellkörüli csomócskák által termelt folyadék. Melleinek keménysége csökken és a feszülés is enyhülhet.

Baba
A kicsi 420 grammos és 27-28cm. A magzat érzékszervei folyamatosan fejlődnek, egyre inkább érzékeli a tapintást és a hangokat. A lány babáknál kialakul a méh, a petefészek és a hüvely, a fiúknál pedig leszállnak a herék a hasüregből a herezacskó felé. A magzat kialakította saját alvási-ébrenléti rendszerét, ami nem feltétlen áll összhangban az Ön igényeivel, így elképzelhető, hogy amikor Ön aludna, kicsinye élénken ficánkol a pocakjába.

Vizsgálatok
A heti terhesgondozás alkalmával a szokásos vizsgálatokra számíthat. Doppler készülékkel megint meghallgathatja az Ön számára legkedvesebb hangot, gyermeke szívverését.

Szakember/orvos tanácsa
A mellei még folyamatosan növésben vannak, ezért ajánlatos egyszerre csak 1-2 terheseknek készített melltartót vennie. Használjon hidratáló krémeket, hogy növelje a bőre rugalmasságát, így csökkentheti a terhességi csíkok kialakulásának kockázatát.

Életmód
Kezdjen el tájékozódni a szülésfelkészítő tanfolyamokkal kapcsolatban. Lehetőség szerint abba az intézménybe járjon felkészítésre, ahol szülni is fog. A választáskor fontos szempont, hogy a felkészítést azok a szakemberek tartsák, akik a szülés pillanatába is Ön mellett lesznek. A tanfolyam mindenképp tartalmazzon bábatanácsadást, csecsemős nővérrel történő konzultációt, és rendszeres kismamatornát. Amennyiben párja időbeosztás engedi, együtt vegyenek részt a foglalkozásokon, hogy neki is lehetősége legyen még jobban bekapcsolódni a folyamatba, felkészülni a kisbaba születésére.

Hát, az, hogy nem egyezik a kisfiammal a bioritmusunk, finom kifejezés. Egészen attól a pillanattól kezdve, hogy leteszem a fejem a párnára, ő vad táncba kezd odabenn, majd mikor felkelek, lelkesen elszundít. Ennek eredménye: egyre fáradtabb vagyok. Most már ha tetszik, ha nem, aludni kell nap közben. Emellett tapasztaltam, hogy tényleg képes megijedni szegénykém a hirtelen hangoktól, sőt, amikor a strandon voltunk, akkor is összerándult, ha a pocakomhoz értem, gondolom el volt merülve a nagy pirosban, aztán egyszer csak valami árnyékot vetett a boldogságra :D mindenesetre megrettent. Lassan visszakanyarodunk a babamozartra, nekem, mint már említettem, úgyis aludnom kell délutánonként, hátha Samut is kiüti a lágy muzsika. Amúgy pedig lassan itt a dinnyeszezon, ma lehet veszek is egy negyed görögdinnyét próbaképp :D

2 megjegyzés:

  1. görögdinnye zseniális, én már kilószámra fogyasztottam idén :o)

    a napozással azért vigyázz! mindig takard le (pólóval, vagy kalappal), hogy ne melegedjen fel a pocakod. inkább maradj ott fehér, de a gyereket ne főzd meg :D (én legalábbis ezt csináltam, mert éreztem napozás közben, hogy mennyire felmelegszik a hasam....)

    VálaszTörlés
  2. Én nem voltam olyan sokat a napon azért, meg hát eléggé hideg volt :) szóval szerintem az a kis meleg még jól is jött neki :) de amúgy árnyékban "napoztunk" magam miatt is, ha meg úszni járok majd, akkor meg úgyis reggel megyek :D

    VálaszTörlés