2011. június 17., péntek

21+4

Terhesség a 21. hétben


Kislány vagy kisfiú? Ez mostanra már biztosan megállapítható, kérdés csak az, szeretné-e előre tudni a gyermeke nemét. A hasformája alapján történő jóslatokban ne nagyon higgyen!

Kismama
Ezekben a napokban sok kismamát aggaszt, hogy a mérleg egyre többet mutat. A következő 10 hétben éri majd el a terhesség alatti súlygyarapodás mintegy felét. Továbbra is kerülje a cukros ételeket, italokat, és az olyan könnyedebb mozgások ajánlottak, mint a kocogás, az úszás, illetve, ha eddig még nem kezdte volna el a kismamajógát, itt az ideje, hogy kipróbálja. A kismamajóga és a kismamatorna a súlygyarapodás csökkentése mellett légző és nyújtógyakorlatokkal segíti a szülésre való felkészülést. A túlzott mértékű hízás azért is kerülendő, mert lábfájást, visszértágulatokat vagy hátfájást okozhat.

Baba
A magzat korábbi nagy ütemű növekedése tovább lassul, de azért a szervek fejlődése folyamatos. Még vékonyka a bőre alatt szaporodó zsírréteg, ahogyan maga a bőr is, átlátszó rózsaszínű az áttűnő vérerek miatt. A baba ezen a héten kb. 370 grammot nyom, és a következő hetekben egyre inkább hízni és erősödni fog. Folyamatosan úszkál, ficánkol a magzatvízben. A második trimeszter vége felé végül egy fix pozícióban, többnyire fejjel lefelé állapodik meg. Vannak azonban olyan babák is, akik csak a harmadik trimeszter vége felé fordulnak lefelé, a kicsik 3-4%-a pedig farfekvéses marad. A magzatvíz új funkciója, hogy a pici már képes a benyelt kortyokból cukrot felvenni és feldolgozni, azonban még szinte teljes mértékben a méhlepény táplálja. A csontvelő fokozatosan kezdi átvenni a sejttermelődésért felelős szerepet a magzati májtól és léptől. Megindul a fehérjevérsejtek termelése, amelyek fontos szerepet játszanak a betegségek és fertőzések leküzdésében.

Vizsgálatok
Jövő héten kerül sor a szokásos terhesgondozási konzultációra, ahol meghallgathatja babája szívhangját is. Ha vannak kérdései, nyugodtan írja össze azokat, hogy a jövő heti találkozóig ne felejtsen el egyet sem.

Szakember/orvos tanácsa
Ha vizesedik a lába, igyon sok folyadékot és minél többször polcolja fel lábait, így tehermentesítheti az érfalakat és megelőzheti a visszerek kialakulását.

Életmód
A várandóság alatt adódhatnak kellemetlenségek, melyekről úgy érezheti, hogy megkeserítik az életét, ezek azonban csak szervezetének a terhességre és a szülésre való felkészülését jelzik. Nincs ez másként a hátfájással sem. A várandóság alatt a medence egyébként merev ízületei ellazulnak, hogy szüléskor a magzat könnyebben tudjon világra jönni. Ez a jelenség, valamint a has mérete megváltoztatják testének korábbi statikai helyzetét. A legtöbb kismama ezt úgy próbálja kompenzálni, hogy vállát hátra húzza és nyakát kicsit előre szegi. Ez a helytelen testtartás a gerinc nagy ívű meghajlásához vezet, a hátizmok folyamatosan feszülnek, ami erőteljes fájdalmat okozhat. A legjobb megoldás itt is a megelőzés, ami a has és hátizmok megerősítését jelenti. Amennyiben eddig ezt elmulasztotta kezdjen el kismamatornára járni. Törekedjen arra, hogy medencéjét ne tolja előre, a gerince alsó szakasza ne legyen homorú. Figyeljen oda súlyára, mert minél többet hízik, annál nagyobb terhelést kap gerince és az izomzata. Ez most nem a tűsarkú cipők időszaka, kényelmes cipőket válasszon. A hátizmok ellazítására és egy kis feltöltődésre a kismama masszázst ajánljuk.

Egyre kevesebb időm maradt írni, mert mindig van valami. Most pl. átépítettük a lakást és a kábeltévét is bekötötték :) nyupi :) Samu tényleg egyre aktívabb, már sokszor látszik, ahogy mocorog :) sőt már apa is határozottan érzi, ahogy rúg (mivel a pólóm is megmozdul ott, ahol a kis talpika feltűnik :D ) Általában ébresztőre kel ő is, ha csak nem alszik valamiért mélyen, és végem, ha én nem kelek az ébresztőre :D megy a hancúr, a hólyagtiprás, a felháborodás (ugyanis rászoktam, hogy a kávé mellé reggelizek, egy pirítós, egy szelet bundáskenyér, kis rántotta). Életmódunkba bekerült az aktív reggeli egy órás séta, csavargunk a kicsivel minden felé, mozogni ugye kell, mert muszáj :)
Ma voltunk védőnéninél is, de ezt majd egy külön posztba :)
Ja még annyit, hogy így, hogy átválogattuk a holmikat, kitakarítottunk meg minden, egy csomó hely felszabadult, így most lassan végzek a már itthon lévő babacuccok kimosásval, aztán méret szerint szétválogatva mehetnek a komódba :)

3 megjegyzés:

  1. Ügyes vagy! Ééééés már a félidőn is túl vagy! Nálunk apa sajna még nem érzi. Pusszancs

    VálaszTörlés
  2. Szia!

    Örülök, hogy jól vagytok :)) És nagyon ügyi vagy, ennyi mindent megcsinálsz :)

    Pusszz :-*

    VálaszTörlés
  3. :) köszi csajok :) azért normálisan csak nem tudok haladni, egyre több pihire van szükségem, így ez a takarítás/rendrakás részlegen is látszik, de sebaj, hát ráérek még, mire kell, készen lesz minden :)

    VálaszTörlés