2011. június 6., hétfő

20+1

Gratulálunk félúton tart! Pocakja mérete egyelőre, még semmiben sem akadályozza, a rosszullétek megszűntek és még az alvás is viszonylag problémamentes. Használja ki ezt az időszakot, ha nyaralni szeretne, mert a szülés után lehet hogy jó darabig nem tud majd igazán vakációzni.

Kismama
A méh rohamosan növekszik, fölfelé a tüdőt, kifelé pedig a hasat nyomja. Egyes kismamák számára a légzés nehézkessé válhat a belső szervek tüdőre gyakorolt nyomása miatt. Ez csak akkor szűnik meg, ha később a méh leszáll a medencébe. Ez 4-6 héttel a szülés előtt következik be először szülőknél, többgyermekes kismamáknál már a vajúdás kezdetét jelenti. A köldöke elkezdhet kidudorodni, ami a szülésig így is marad.

Baba
A magzat kb. 280 gramm, hossza eléri a 25 centit. Már Ön is érzékeli, mikor alszik a kicsi, és mikor van ébren. Utóbbi esetben sokkal többet mozog, ficánkol. Már hallja és figyeli a hangokat, és erősebb zajoktól megijedhet. Ultrahangfelvételeken látszik, hogy egy hangosabb külső inger hatására a kicsi befogja a fülét, olykor még ugrik is egyet. Mozgásai már mások számára is érzékelhetőek, ha az Ön hasára teszik kezüket.

Vizsgálatok
Amennyiben a múlt héten elvégeztette a javasolt vizsgálatokat, most nem kell orvoshoz mennie.

Szakember/orvos tanácsa
Terhesség alatt a hüvelygomba kialakulásának esélye fokozottabb, ennek megelőzésére használjon levendula vagy teacserje olajat fürdővízbe csepegtetve. Arra ügyeljen, hogy a víz ne legyen forró.

Életmód
Ameddig biztonságban érzi magát a vezetőülésben, addig semmi akadálya sincsen, hogy vezessen. Azonban nagyon fontos, hogy megfelelőképpen használja a biztonsági övet. Az alsó öv a pocak alatt haladjon, kapható kifejezetten e célra kialakított övterelő. A felső övpánt esetén lényeges, hogy az öv magassága megfelelően legyen beállítva, mivel azt a vállak fölött indítva a két mell között kell elvezetni. Az így megkötött biztonsági öv megvédi a mamát és a babát is baleset esetén. Sose mulassza el bekötni magát!

Hát igen... félidő... hihetetlen, hogy telik az idő... és ez a hét is úgy el fog menni, hogy pfffffffff...

Feléledt a várva várt fészekrakó ösztön, ennek mérhetetlenül örülök, mert a lakásra ráfért már egy generál kipuc, és végre nem vagyok hulla, hanem pörgök, mint egy ringlispíl... tegnap kihánytunk pár kiló szemetet, ma megy utána a többi :) emellett van pár dolog,a mit el kell intézni, ma megyek  netet intézni, baumaxba, holnap valszeg már hengerelni fogom a konyhát :) 

Hétvégén elmentünk állatkertbe, Samubaba legnagyobb örömére, ugyanis mire bejártuk az egészet, addigra lejártam a lábam, de a kisfiam kényelmesen ringott a pocakban, imádja, ha sétálunk :) csend is volt, csak a nap vége felé ment a lázadás, ha le meg mertünk állni kicsit hosszabb időre egy-egy kifutónál :) 

Megkezdődtek a rémálmok, kegyetlen vizsgálatokkal és szüléssel kezdek álmodni éjjelről éjjelre, ez állítólag normális, ha nem az, akkor sem tudok mit kezdeni vele...

4 megjegyzés:

  1. Szia!

    Gratulálok a Pocaklakóhoz! Örülök, hogy nem vagy már nyúzott, és jól vagy. Viszont neked tilos festeni, akármilyen környezetbarát a festék, semmilyen körülmények között nem szabad kismamának festeni, és bent lenni, amíg meg nem szárad, mert a felszabaduló anyagok károsak lehetnek a kicsire. Belélegezve bekerül a véráramba, így a kicsi is kap belőle!
    További kellemes babavárást, és élvezd a kismama létet minél tovább! :)

    VálaszTörlés
  2. Szia,
    Örülök, hogy jól vagytok!
    Puszi

    VálaszTörlés
  3. Gratulálok a félidőhöz!

    Én is rá akartam kérdezni a festésre. Imádok falat festeni! Olyan jó ahogy szép lesz.
    Viszont én is agyaltam mennyire szabad, főleg, hogy legutóbb is mikor ilyenre vállalkoztam piros foltjaim lettek...
    Szóval lehet sajni várandósan kihagyom a festés tevékenységet, pedig mi is fogunk, nem baj, lesz majd még később is mit festeni úgyis.
    Puszi nektek

    VálaszTörlés
  4. Jah és jó az új betűtípus! :)

    VálaszTörlés