2011. május 2., hétfő

15+1

15 hetes terhes vagy!

A baba mérete 15hetes terhességnél
A baba súlya cca. 80 gramm és 10 cm hosszú.

A baba növekedése és fejlődése
A szíve gyorsan nő, kicsiny mérete ellenére minden nap 20 liternyi vért pumpál. Ez a mennyiség a szülés napjára 280 liter/napra nő. A vesék képesek a vizelet kiválasztására, ami a magzatvízbe ürül. A szemöldök és az ujjak végén a körmök is megjelennek ezen a héten. A baba lába hosszabb, mint a karja.
Ideje nagy részét a magzatvíz ki-és belégzésével tölti, így erősíti a tüdejét és gyakorolja a kinti levegővételt. A 15. hétre alakulnak ki az ízlelőbimbók. A baba már a hasadban felismeri a 4 alap ízt: keserűt, savanyút, édeset és sósat. Megfigyelték, hogy ha az anyuka édeset eszik, akkor a magzat több magzatvizet nyel, vagyis kedveli az édes ízt. 

A te fejlődésed
Erre az időre a szíved teljesítménye 20%-al nőtt meg a normális működéshez képest. Mire a szülés ideje eljön, ez a teljesítmény-növekedés az 50%-ot is elérheti, mivel a magzat növekedésével a szívnek egyre több vért kell juttatnia a méhbe. Ezt azt jelenti, hogy a pumpált vér mennyisége 50%-al nő.
Valahol a 15. és a 17. hét között az AFP-nek (Alfa FetoProtein) nevezett anyai vérvizsgálaton kell átesned, ami születési rendellenességek, elsősorban velőcső záródási rendellenesség, Down szindróma, kimutatására szolgál a terhesség korai időszakában.
Az AFP értékek a következő tartományokban lehetnek:
  • 0,8 MOM alatt alacsony (DOWN szindróma lehetséges)
  • 0,8-1,4 MOM normális
  • 1,4-2,5 MOM enyhén emelkedett
  • 2,5 MOM felett emelkedett (velőcső záródási rendellenesség, vagy ikerterhesség lehetséges)
Nyugaton sok helyen ezt a vizsgálatot már nem csinálják, mert nagy százalékban adhat téves eredményt és felesleges aggodalmat, vagy stresszt okoz a kismamának.

Ilyen most:


Hát, én így a 15. hét után egy nappal borzalmasan, erősen lelakva érzem magam. Amit meg akarunk venni magzati szívhang hallgatót, az még mindig nem ért ide, 12. hét óta várjuk, pedig néha nagyon jó szolgálatot tenne...  életkét abszolút nem éreztem egész hétvégén. Más kismamák megnyugtattak, ők sem érezték a babájukat, valószínűleg a front miatt nem voltak annyira aktívak. Hát, remélem így van. Ma már egyszer-kétszer mintha rápróbálta volna a pracliját a hasamra, de az is lehet, hogy csak képzelődtem. A régi aktív babánknak nyoma sincs :( Én bízom benne, hogy ma csak ideér a kütyü, ha hallanám a szívét, valószínűleg megnyugodnék...

2 megjegyzés:

  1. Hellóka, remélem, hogy ma már megérkezik a szhallgató! Melyiket vetted? Telefonálj rájuk, hogy mi van a csomaggal, mert lehet, hogy elküldték, csak a postás nem értesített titeket. Na, kíváncsi vagyok, hogy hallotok-e majd valamit a 15. heteden, mert ahogy olvasom a neten a tapasztalatokat, az jön le, hogy általában a 16. héttől hallható a baba szívhangja. Nehogy aztán mégjobban beparáztasson! Majd tájékoztatást várok :)
    Szerintem a magzatmozgás első babánál a 16-17. hét körül várható érezni, úgyhogy NO PARA!

    VálaszTörlés
  2. Szijó!

    Na, tudok végre írni :) kütyü működik, csak elemet kellett benne cserélni :) Babát már 12. hét óta biztosan érzem, tapasztaltuk, hogy túl nagy még a helye, szerintem ezért vannak kihagyások :D de ha baja van, már tudja, hol kell rúgni :D

    VálaszTörlés