2011. május 24., kedd

18+2

Terhesség a 18. hétben


Babája már sokat mozgolódik, fészkelődik pocakjában. Nehéz leírni vagy bármihez hasonlítani ezt az érzést. Van, aki bugyborékolásként azonosítja, mások kaparó érzésről számolnak be. Ahogy egyre gyakoribbá válnak ezek a mozgások, úgy nyugszik meg Ön is, hiszen napról-napra megbizonyosodhat róla, hogy kisbabája jól érzi magát.

Kismama
Az izomgörcsök elkerülése érdekében fontos, hogy elegendő magnéziumot vigyen be szervezetébe. Jó közérzetének köszönhetően valószínűleg visszatér szexuális vágya. A terhesség alatti együttlét semmilyen rossz vagy káros hatással nincs a picire. Előfordulhat, hogy még sincs kedve a szexhez, ebben az esetben mindenképp beszéljen erről partnerével, hogy ő is tudja, min megy keresztül és ne merüljön fel benne, hogy az iránta való vonzalma csökkent.

Baba
Tovább növekszik, már több, mint 20 centi és majdnem 200 gramm. A csontosodás folytatódik. és a belső szervek újabb változásokon mennek át. A vesék, az emésztőrendszer, a máj tovább fejlődik. A belekben megjelenik az első széklet, a magzatszurok. A tüdőben elkezdenek kialakulni a tüdőhólyagok. A kicsi bőre vöröses árnyalatú és még mindig apró pihék (Lanugo) borítják. Ez a születésig megmarad, sőt még a születés után is látható lesz a baba arcán, fülén.

Vizsgálatok
Vizsgálatra csak jövő héten kell mennie, akkor kerül sor az ultrahangos genetikai kontrollra.

Szakember/orvos tanácsa
Itt az ideje, hogy megtanulja a medencefenék izmainak ellazítását, elernyesztését. Ez a későbbiekben megkönnyítheti a szülést, illetve már a szülés előtt is hasznára válik. Az első lépés, hogy megérezze a gátizmokat, tudja azokat összehúzni és elengedni. Mindezt intimtorna segítségével sajátíthatja el. Fontos, hogy képzett szakembertől tanulja meg a gyakorlatokat, mert a rosszul végzet intimtorna több kárt okozhat, mintha semmit sem tett volna intim izmainak erősítése érdekében. A torna segítségével tónusossabbá teheti a gát izmait, ami később segít, hogy gátvédelemmel szülhessen, aszülést követően pedig hüvelyfala gyorsabban visszanyerheti rugalmasságát, feszességét, elkerülhetőek lesznek a szülést követő vizelet visszatartási problémák.

Életmód
Ahogy nő a pocakja, az alvás egyre problémásabbá válik, főleg ha korábban csak hason aludt. Egy új testhelyzet megszokása okozhat kellemetlenségeket, de mindenképp szükséges váltani, később ugyanis már egyáltalán nem tud majd haran feküdni. A háton fekvés sem ajánlott, mert ilyenkor a méh teljes súlya a belekre és a gerincre nehezedik. A legkényelmesebb testhelyzet, ha oldalt fekszik, és lábait párhuzamosan egymásra helyezi. Ha két combja közé tesz egy párnát, még kényelmesebb lesz a testhelyzet. Ez a póz elősegíti a méh optimális vérellátását és javítja a veseműködést, amitől hatékonyabban ürülnek ki szervezetéből a salakanyagok, így lába, bokája kevésbé lesz ödémás, dagadt. A nyugodtabb pihenés érdekében közvetlenül lefekvés előtt mindig menjen WC-re.

Magnézium hiánytól mi is szenvedtünk, hát ez ilyen sajnos. Most a gyümölcshiány (nincs itthon gyümölcs) okozta szorulástól szenvedek második körben, az sem kellemesebb. Nem baj, délután ha hazajön a férjem, kimegyek elé és segít bevásárolni, addig meg pihi, pihi, pihi :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése