2011. május 17., kedd

17+2

17 hetes terhes vagy!

A baba mérete 17 hetes terhességnél
A babád 13 cm-es a terhesség 17. hetére, és 140 grammot nyom. Ha a kezedben tarthatnád, elférne a tenyeredben. 

A baba növekedése és fejlődése
A 17. héten a baba nagyon mozgékony, vidáman mozgatja a tagjait és ez így folytatódik egészen a terhesség végéig. A porcok, amik most a csontvázat alkotják, kezdenek igazi csonttá alakulni. A 17. héten a babád hall. A következő hetekben néhány zsírréteget fog felszedni, mivel ezen a ponton elsősorban vízből áll.
A baba mozgásait nagyon váltakozó intenzitással érezheted a 17. héten, de ahogy a terhesség előrehalad, egyre inkább fogod érezni a picit.
Sokan hisznek az érintés erejében. Bár a babád még nagyon pici, az érintésed segíthet neki abban, hogy biztonságban és melegben érezhesse magát a méhedben. Ha még nem vagy gyakorló pocaksimogató, végezz megnyugtató, körkörös mozgásokat a kezeddel a hasadon. Ez nem csak megnyugtatja a kisbabádat, de elindít egy kötődést kialakító folyamatot a terhesség alatt és után.
Néhányan a terhesség alatt zenét játszanak le a születendő gyermeküknek. Bizonyított tény, hogy a babák reagálnak a zenére az anyaméhben. 

A te fejlődésed
17 hetes terhesen a méhed labda forma helyett kezd egy tojásra hasonlítani, fokozatosan kitölti a medencédet és a hasadat, oldalra nyomva a szerveket és a beleket.
Ha mostanában azt vetted észre, hogy gyakran eldugul az orrod, néha vérzik is, ne ijedj meg, csak a megemelkedett ösztrogénszint miatt van. Ez sok terhes nőnél jelentkezik. Ez a tünet szülésig erősödhet, viszont, az után általában megszűnik. Az orrdu gulás mellet főleg télen, fűtési szezonban még előfordulhat orrfolyás, gyakori köhögés. Ezeken a párologtatás javíthat. Lényeg, hogy sok folyadékot fogyassz akkor is, hogy pótold a veszteséget. C-vitamint is szedhetsz, de beszéld meg orvosoddal a mennyiséget. A C-vitamin erősíti a hajszálereket, ezáltal csökkenhet az orrvérzés esélye.

Ilyen most:


Ezt a bejegyzést olvasgatva jutottam el oda, hogy lassan énekelhetek Samunak, végtére is úgy fest, szereti a hangom :) A múltkor abbahagytam a beszédet, egyből nekiállt "pofozkodni" odabenn, hogy mi ez a csend kérem szépen :D vagy veszek mesekönyvet, valami jót, aminek értelme is van, és olvasok neki esténként :) Ezen is agyaltam már :) Kellemes kis program lenne, még ha nem is érti. De legalább szokná a hangunkat. Apának valónak is mondtam már, hogy beszéljen hozzá, de neki ez az egész még olyan idegen. A múltkor is azt mondta, hogy ő nagyon szereti Samut, ez bármennyire is furcsa. Nem értem, kinek furcsa, leginkább neki, hiszen számomra teljesen természetes volt, hogy szereti a kisbabánkat :)

Megvettük a bölcsőt, használt, de minden van hozzá, és jajj, ha el tudnám mondani, mennyire csudaszép :) baldachinvas még kell hozzá, a baldachint meg a huzatokat én akarom majd csinálni, hímezni szeretnék neki, hátha lesz rá időm :)

2 megjegyzés:

  1. hát fotóval el tudnád mondani :)

    VálaszTörlés
  2. szétszedve várja a majdani gazdáját :) ha összeraktuk, majd lefotózom mindenképpen :)

    VálaszTörlés