2011. október 9., vasárnap

38+0

A terhesség 38. hete

Ott legyen-e az apuka a szülőszobában? Ez a kérdés biztosan felmerült már Önöknél is. Az apa jelenléte nagyon sokat segíthet, de nem árt tisztázni előtte egy-két dolgot. Mindenki másként éli meg a vajúdás alatti fájdalmakat, van akinél simán megy minden, míg más kiabál, megfogadja, hogy többé nem szül gyereket és a férjét is elátkozza. Kedves leendő apuka! Ezeket nem kell komolyan vennie, kedvese nem Önre haragszik. Egy megváltozott tudati állapotba vannak ilyenkor a nők, ami néha dührohamhoz hasonló kitörésekkel is járhat. Próbáljon türelmes és megértő lenni, szerencsére a szülés sem tart örökké.

Kismama
Bizonyára nagyon izgatott, ami teljesen érthető. Visszafelé számolja a napokat, tele van kérdésekkel, elképzeli, hogy milyen lesz a szülés, mennyire fog fájni, vajon milyen a pofija babájának, rendben lesz-e minden, és még sorolhatnánk azt a sok-sok kavargó gondolatot, amik szinte teljesen kitöltik napjait. Próbáljon lazítani, menjen el moziba vagy sétáljon egyet, találkozzon barátnőjével, csináljon olyasmit, amivel egy kicsit eltereli figyelmét saját magáról.

Baba
A baba belei tele vannak magzat szurokkal, ami az emésztőszervek által kiválasztott zöldes – fekete anyag. Ez a szülést követő egy-két napon belül, de néha a szülés pillanatában távozik, első székletként.

Szakember/orvos tanácsa
Ha néha éles, áramütés szerű fájdalmat érez a medencéje környékén, annak oka, hogy a baba mozgás közben megnyomott egy ideget. Nem kell rosszra gondolnia!

Életmód
Nem lehet csodálkozni, ha az utóbbi hónapok hatására most már rettentően fáradékonynak érzi magát. Most lehetőleg minden pillanatot pihenéssel töltsön, ha nem is fekvéssel, de relaxálással.

Ez a relaxálás dolog nem hülyeség, minden este úgy fekszem le, hogy csak ma éjjel ne szüljünk, mert annyira fáradt vagyok, hogy képtelen lennék világra hozni a kisfiam... Nem azért, mert túlpörgetem magam, semmi extrémet nem csinálok, ez a legszomorúbb, talán inkább az, hogy az éjszakáink a legjobb indulattal sem nevezhetők pihentetőnek. Samu fészkelődik, én pisilni járok, vagy csak várom, hogy befejezze a helyezkedést, ami a drágámnak sokszor egy fél éjszaka. Persze, főleg hétköznaponként, mire a kismanó megtalálja a neki legkényelmesebb pozíciót, vagy szól az ébresztő, vagy úgy begörcsölök, hogy akkor meg attól nem tudok aludni. Napközben menne, de ki tud úgy pihenni, hogy enni kell, mérni kell, enni kell, mérni kell... ma reggel pl. már fel sem keltem mérni, a múltkor a pótvacsora maradt ki, de basszus, nem bírom, ennyi volt, hulla vagyok...
A babaszoba azt hiszem, teljesen kész, kistakaró megkötve, még egy garnitúra bölcső ágynemű meg egy pelenkázó táska van (meg egy baldachin, de ez nem égető), aztán nem tudom, mit fogok csinálni... lehet tényleg pihenek egyet :D
Samunak mostanra semmi helye nincs már szinte, talán a sarkával meg a fenekével szoktam néha találkozni... :) ez persze egyikőnknek sem kényelmes, de sajna ez van, egyelőre nem érzem, hogy ki akarna jönni, bár láttam én már karón varjút :)
Holnap UH, holnapután CTG, akkor lesz meg a sztrepto eredménye is, eléggé kíváncsi vagyok, hogy vajon találtak-e vagy nem (érzésem szerint igen...)

Aztán ha már eljutottunk eddig, mindig is irigyeltem, aki indíthatott tippelős játékot, miszerint mikor szülünk, hát most én is szeretnék egy ilyet :)

Szóval lehet tippelni, mikor szülök? :)

4 megjegyzés:

  1. 39+4-es dátum ugrott be elsőre... vagyis... október 20 :)

    VálaszTörlés
  2. Szívem szerint megvárnám az nst-d és a vizsgálat eredményét... Szerintem kicsit hamarabb, épp csak betöltöd a 39. hetet, vagyis a tippem október 16 vasárnap.

    VálaszTörlés