2011. augusztus 25., csütörtök

Cukor kontroll (round 1)

Kicsit megkésve, ámde törve nem, most sikerült úgy kelnem, hogy nem akarok újra elájulni (annyira), így gyorsan írok pár sort kórházunk eme remek intézményéről, azaz a gesztációs diabosok kontrolljáról.

A történet még vasárnap kezdődött 24 órás vizeletgyűjtéssel, persze ennek csak a neve 24 órás, és a lényege is más, de mindegy is :D Van egy 12 órás része nappal, az szigorúan 12 óra, első vizelet még WC-be megy, a többi egy befőttes üvegbe. Igen, jól látjátok, egy bazi nagy befőttes üvegbe. Nekem az első produktum fél hétre volt tehető, ez szívás volt a köbön, legközelebb nem így csinálom, ugyanis a következő 3/4 8as volt, ez azt jelentette, hogy a 12 órám innen kezdődött.. Az ember amúgy egy vizeletgyűjtés alkalmával sok mindent megtud, pl. hogy a "nagyon kell pipilnem" napközben fél, éjjel másfél literes mennyiséget jelent, hogy megfelelő mennyiségű folyadékfogyasztás mellett az ember gyereke napi 7 litert is tud produkálni (a diabos néni sem hitt először a fülének), és hogy 12 óra alatt simán meg lehet tanulni akár csukott szemmel is joghurtos pohárba pipilni...

Másnap szépen a kémcsövekbe pipettáztam a hiányzó éjszakai mintát is, aztán sok veszekedés és némi idegbaj után nekilódultam a messzi ismeretlennek.. 6:30kor percre pontosan az ajtóban toporogtam, kb. 5 perccel megelőzve a másodiknak befutó hölgyet (akivel egyszerre vagyunk kiírva, mint kiderült :D ), szóval mákom volt.

Gizi néni kb. 3/4 7-kor elegánsan ledöfött egy vénás tűvel (aki tudja, milyen az, el tudja képzelni a fílinget, aki nem, azt nem zsibbasztanám a részletekkel), ámbár nem láttam a tűt, mert nem bírom a horrort, de azon csodálkoztam, hogy még utána 15 perccel is csordogált a vér a karomból... mindegy, üsse kavics, ja meg álltam mérlegen is, megdöbentő 77,9-et mutatott, Gizi néni sem akarta elhinni a látottakat, bevallom, én sem. Mondta, hogy ki nem nézte volna belőlem, hát én sem magamból :D A vérnyomásom, ha jól láttam az egységes 120/70 lett (mindenkinek annyi volt), a babahallgatás meg kimerült annyiban, hogy mozog a baba? Hát, kicsit többre számítottam, de mindegy :D Na, eztán történt az ominózus leszúrás, levett  a néni vagy 4 kémcső vért, szóval csodálom, hogy bennem is maradt. Aztán kaptam kis poharat, kémcsövet, komolyan, akkor már úgy éreztem, hogy soha többé nem pisilhetek WC csészébe többé...

Ezt követően elnyammogtam a kis abonettemet, megittam a kis tejecskémet, lerendeztem a dolgaimat, bepakoltam a kémcsövet, és nekiláttam a kötögetésnek (hát most mi a fenét csináljon ugye az ember gyereke ilyenkor?) Kb. egy olyan 20-30 sor után eljött az én időm, felkaptam a kis accu-chek-emet és berobogtam a Gizi nénihez, leszúrtam magam (nagyon aranyos volt, felajánlotta, hogy használhatom a fertőtlenítőjét és a kis gézlapkáit, teljesen úgy éreztem ettől magam, mintha csak azt mondták volna: "érezd magad otthon" :) ), aztán tűcsere után ő is leszúrt (az már kellemesebb volt, egy cukros tű csak nem egy vénás, na :D ). 5,8, nem is olyan rossz :)

Persze közben megérkeztek a kismamák sorban, annyian voltunk, mint az oroszok, de senki nem beszélgetett senkivel, én kávézni akartam és éhes voltam, ahogy elnéztem az arcokat, a többiek is, így érthető a reakció. Szóval nekem így is jó volt...

Vártuk a dietetikust, aki persze marhára nem ért oda se 1/2 9re, de még csak 9re se, hanem sikeresen 9:20kor, 3 szemmel a sor vége előtt esett be, és kezdte el kiabálni a nevem. Én persze hiába óbégattam, hogy vagyok (csak basszus, volt még 3 szem, és ugye el is kellett pakolni utána, meg persze az ember ilyenkor nem találja a kis pakkját, Murpphy), valahogy nem akarta meghallani, mindegy. Leült mellénk (a múltkori csajjal közösen vallatott bennünket), kint a folyosón, mert ez Margitos berkeken belül így dívik, aztán kezdte a kolleginával, de ott nem sokra jutottak, a csaj nem volt a toppon táplálkozási napló tekintetében, mondhatnám úgy is, hogy a táblázata kutyakakát sem ért... őt visszahívta 3 héttel későbbre, engem megdicsért, hogy átlátható a naplóm és ügyesen tologatom a szénhidrátokat. Magyarázott valamit a glikémiás indexekről, amiből cask annyi maradt meg, hogy uzsonnára csak gyümölcsöt szabad ennem, kipróbáltam, a cukrom az egekben, nekem ez sajna nem jött be... nan mindegy, a dietetikus késése miatt lemaradtam a tízóraimról, ennek az eredménye egy 8,3as cukor (meg szerintem a feszültség is belejátszott kicsit, hogy most akkor mi lesz?), nem voltam hepi. Gizi néni sem. Amíg vártam az üdvözítő egy órát, szóba elegyedtem a többi kismamával, végül is elhülyéskedtünk, de úgy érzem, a hiba az én készülékemben lehet, vagy nem is tudom... valahogy nem éreztem, hogy itt hosszabb távú kapcsolatok fognak kialakulni, vagy bármi akármi, de mindegy is, mert a 4 kismamából 3 megszül várhatóan, mire legközelebb megyek, aki meg velem egyszerre volt kiírva, ő 19re kapott időpontot. Én 12re. A kémcsöveket is megkaptam, 11-én kezdődik megint a rémálom...

Másnap betelefonáltam az eredményekért, minden negatív lett, csak ugye az a 8,3-s (benti mérés szerint 7,8-s) cukor, az  nem volt igazán idilli... erről folytattunk egy kis beszélgetést, miszerint nekem aztán lövésem nincs, mi történhetett,  mert előre látóan még csak vajat sem tettem a kenyerembe, és semmi extrát nem csináltam, amit máskor nem szoktam, ettől az étel kombinációtól soha nem megy 6 fölé a cukrom, nem tudom, mi van... végül annyiban maradtunk, hogy csak okosan és akkor 12-én találkozunk.

3 megjegyzés:

  1. Én már sokszor ellőttem azt a mondatot, hogy "az idegtől felmegy a cukrom". Ez egy általánosan elfogadott mondás, szerintem igazságtartalommal. Talán kissé feszült lehettél.
    Amúgy a befőttesüveg még jó, hogy nem tört szét... nekem kb. ilyesmi a rémálmom.
    Hozzáteszem, hogy a Margitban tökre jól kézben tartják ezt a cukorkezelést, le a kalappal.
    Én, mivel összerúgtam a port a háziorvossal, nem kaptam beutalót, deee váltottam, úgyhogy jövőhéten megyek 60percesre - azért nem ehéten, mert még nem jutott el az újhoz. Pisist nem írt fel endokrinológus, nekem tök új, amit írtál.
    Anyukám, legyünk már túl az egészen! Szülés után még 6hétig tartani kell a diétát, remélem tudod ;-)

    VálaszTörlés
  2. Persze, azt tudom, hogy még 6 hét, de az már valamicskét lazább, talán egy utószülinapi torta belefér, bár bevallom, azon is agyaltam, hogy csinálok magamnak diétás tortát és mindenki bekaphassa :D meg az a 6 hét már azért is lazább, mert nem kell azon aggódnom, hogy kárt teszek a csöppben :) csak a kórházi 3 naptól parázok :S

    Neked hogyhogy nem kezelik a cukrod? vagy jó lett a terhelésed?

    VálaszTörlés
  3. Nálam annyiból áll a kezelés, hogy szúrom magam reggeli előtt és után hatvan perccel, kéthetente küldöm a diétásnaplót endokrinológusnak, 4hetente meg vércukorcsekkolás vénából (60perces). Azt mondta a doki, ha 7.0 fölé megy, akkor azonnal hívjam. Szúrópróbaszerűen :) vacsi után néha-néha mérnem kell. Majd felrakom naplóm blogomba hamarosan.
    Azt mondta a belgyógy, hogy nincs terhességi cukrom, de nem is szabad, hogy kialakuljon. Amúgy én szedem a Meforalt, úgyhogy az lendít a dolgokon. A reggelinél nem veszek be tablettát, hogy tiszta legyen az eredmény.

    VálaszTörlés