2011. április 19., kedd

13+0 (13+2)

13. hetes terhes vagy!

A baba mérete 13 hetes terhességnél
 
A 13. héten a baba mérete cca. 7-7,5 cm, súlya 20-25 gramm.

A baba növekedése és fejlődése
A 13. terhességi hét végére a babád teljesen úgy néz ki, mint egy apró kisbaba. A feje még mindig elég nagy, de lassan a teste is kezd felzárkózni méretben. A 13 héten a baba szemei közelebb kerülnek egymáshoz, kezdenek a végleges helyükre kerülni, a fülekhez hasonlóan. Már vannak látható jelei annak, hogy milyen nemű, bár az ultrahangon ez továbbra sem látszik. A máj megkezdi az epe termelését, a hasnyálmirigy pedig az inzulin elválasztását. 

A te fejlődésed
A méhed tovább nő a 13. héten, kellemetlen fájdalmat érezhetsz a hasadban. A terhesség alatt a méhedet körülvevő ínszalagok is felkészülnek a szülésre. Megnyúlva helyet csinálnak a babának. Ezt a medencetáji fájdalmat fokozottan néhány szokatlan, vagy kényelmetlen mozdulatsor után érezheted. Legtöbb alkalommal ez a fájdalom néhány percnél nem tart tovább, ezért ha hosszabb fájdalmaid vannak, feltétlen beszélj az orvosoddal.
A kismamák gyakran panaszkodnak fejfájásra. Ez a vérnyomás megváltozása, illetve a hormonváltozások miatt lehet. Gyógyszer szedését mindenképp beszéld meg az orvosoddal. Igen, még egy egyszerű aszpirin beszedését is, mivel minden változik a testedben, nem tudod, hogy mivel árthatsz magzatodnak, így jó biztosra menni. Ha nem akarsz gyógyszert bevenni, keress más alternatívát. Ilyenek például :
  • Rendszeres táplálkozás (az éhség gyakran okozhat fejfájást)
  • Elegendő folyadékbevitel (folyadék hiány is okozhat fejfájást)
  • Ha fáj a fejed é ;s teheted, pihenj le egy kicsit. A túlfeszített munka, stressz, kialvatlanság, fáradtság mind okozhat fejfájást.
Ilyen most:



Tegnap túlestünk a kisgenetikán, minden rendben szerencsére :) hoztam is két képet a lurkóról: 






Az alsó kép egy talán kukit ábrázol :) Úgy fest, igazam volt, de bele még nem éljük magunkat, majd 18. héten talán okosabbak leszünk :) Én jól vagyok, a fránya hányinger támad be még néha, de ennyi :) Meg fáradt vagyok, sokat és sokszor tudnék aludni... tegnap meg kellett venni az első kismama nadrágomat, mert már egy gatyám sem jött rám... :( de csini vagyok, megdicsértek, milyen nagyot nőtt a pocakom :)

3 megjegyzés: