2011. április 7., csütörtök

Néhány szó a vitaminokról...

Több (sok) fórumon olvastam, hogy a kismamák zöme kétségbeesetten kérdezte a pozitív terhességi teszt után beszélgetőtársaitól, hogy "Jézus, de akkor milyen vitamint szedjek????" Szerencsére a baba-ipar erre a kérdés csodálatosan felkészült, és terhesvitaminok egész arzenálját kínálja a tanácstalan kismamáknak.

Jómagam Gravidát vettem még anno. 90 szemeset, mert úgy olcsóbban jön ki. Előző terhességem alatt szedtem belőle valamennyit, mivel az nem tartott soká, így nagy része a tablettáknak megmaradt. Bevallom, én is vacilláltam a pozitív teszt láttán, hogy akkor most szedjem, vagy ne szedjem? Már nem is emlékszem pontosan, hogy volt, de azt hiszem, időnkénti kihagyásokkal csak elkezdtem szedni. Meg persze a folsavat is, ami szintén még a múltkorról maradt, bár csak pár szem.

Ezt követően eljött a görcsölések időszaka. Nem voltam túl boldog, mert még nem töltöttük be a 6 hetet, így állandóan attól féltem, elvetélek megint. De azért barátnőm hosszas unszolására csak elkezdtem szedni a magnéziumot. Vennem kellett, mivel az előző adagot nekiadtam egy másik barátnőmnek. Ha már úgyis a patikában voltam, hát kértem valamit a fullasztó idegességre is, vagyis én inkább pániknak nevezném, Sedactif PC-t kaptam, és a B6 vitamin napi 3-4 szemnyi szedését javasolta a patikus (a B6 vitamint, amint elfogyott az a doboz, ami otthon volt hanyagolni kezdtem, mert hánytam tőle). A Sedactif nagyon bevált, egy hét alatt elfújta minden bajomat, minden pánikbeteg kismamának meleg szívvel ajánlom! Ekkor már rituálisan szedtem az egyre szaporodó bogyóimat, és mindezek mellé azt hiszem ekkor tájt csaptam hozzá a Wallmark Kalcium+Magnézium+Cink tablettájából reggelente egy szemet (azt már nem szedem).

Ezt követően elérkezett a 7.-8. hét, amikor közelgett a második kimaradó vérzés ideje. Görcseim ijesztőek és kiakasztóak voltak, így hosszas nyavalygásomra a fentebb már említett barátnőm a pezsgőtabletta állagú magnéziumot ajánlotta. Még anyuéknál voltam, amikor lelkesen el is kocogtam egyért, és ittam kitartóan reggel-este. Nagyon bevált, tényleg jobban enyhíti a görcsöket. Emellett ekkor már inni kezdtem a Haas Vas+C-vitamin+B6 vitamin+B12 vitamin+folsav pezsgőtablettáját, mert marékszámra hullani kezdett a hajam. A pezsgőtablettától ez abbamaradt. Ha valaki talál ilyet, érdemes 2 hengerrel venni mindjárt, ugyanis nálunk a III. kerületben csak egy helyen kapható, Vácon pl. sehol.

10.-11. hét. Ekkorra már beszedtem nagyjából egy patikát, második hengernyi Magnesium Sandozom is elfogyott, így hát elsétáltam a közeli patikába, hátha tartanak álmaim vágyából, a MagneSol-ból. Ez egy magnézium tartalmú por, sokkal nagyobb dózisban tartalmaz magnéziumot, mint az összes többi. Olyan nem volt, cserébe volt nekik málna ízű pezsgőtablettájuk, 250mg magnéziummal, Pharmavitos. Mivel már untam a citromot (a Sandoz cítrom ízű), gondoltam befektetek egy ilyenbe, olcsóbb is. Az eredmény, hogy málna helyett valami más ízt kaptam, ami olyan savanyú volt, hogy olyat még életemben nem ittam, ráadásul a cukor, vagy más hasznos anyag olyan mértékbe leülepedett a pohár aljára, hogy dinamittal kellett majdhogynem kirobbantani. Hosszas kísérletezések után rájöttem, hogy ha felkavarom, meg lehet inni. Nem jó, nem annyira finom, de legalább meg lehet inni :)

Mire bekövetkezett a magnézium váltás, addigra a Gravidám is elfogyott, így vettem egy doboz LadeeVit-et, mert az nem olyan drága, és 30 szem tutira elég lesz a finishre. A hajam leesett, amikor a néni közölte a bogyók árát, ez megerősített az elhatározásomban, hogy ez volt az utolsó doboz, amit hajlandó vagyok beszedni!!! Szóval most azt szedem, semmi különöset nem tapasztalok. Sem fittebb nem lettem, mióta dolgozom és újra szedem a Sedactifot, csak vonszolom magam, sem a babánk nem lett mozgékonyabb, ugyanúgy napi 2-3 alkalommal érzem hancúrozni. Így el is határoztam, hogy terhességem hátralevő részében a Plussssssz! Multivitamin+multimineral pezsitabiját fogom inni, naponta 2x, meg a vastabit, meg a magnéziumot és azt hiszem itt végeztem. Folsavat 10. hét óta csak úgy szedem, hogy amikor eszembe jut, az orvos is mondta, hogy nem muszáj.

Nálam ennyi volt a vitaminok és egyéb bogyók története, emellett persze nagyon sok gyümölcsöt és zöldséget eszek, narancs, grapefruit, alma, kivi, banán, paradicsom, ilyesmi :) meg sok főzelékfélét, paraj, lencse, kelkáposzta.

2 megjegyzés:

  1. Zsani, írtam ma valamelyik bejegyzésedhez kommentet, de nem találom, úgyhogy inkább megismétlem, nehogy ne jusson el hozzád: Kicsit megkésve, de gratulálok a pocaklakódhoz!! Vigyázz nagyon magatokra! Boldog babavárást!

    VálaszTörlés