2011. április 5., kedd

11+0

11. hetes terhes vagy!
 A baba mérete 11 hetes terhességnél
 A baba mérete a 11. héten cca. 4 cm. Ez egy szilva méretének felel meg nagyjából.
 A baba növekedése és fejlődése
 A baba létfontosságú szervei már kialakultak. A bőre papír vékonyságú és átlátszó. Néhány csontja elkezd keményedni és megjelennek a kis fogrügyek is. Ha most látnál ultrahangképet róla, láthatnád a gerincét. A feje még mindig aránytalanul nagy a testéhez képest. Már ökölbe tudja szorítani a kezét. A 11. hétre az ujjak és lábujjak közötti hártyák eltűnnek, az ujjak teljesen különállóak lesznek.
 A következő három hétben a baba óriásit nő, majdnem megduplázza a méretét. A terhesség egyik szakaszában sem megy keresztül olyan gyors változásokon, mint most.
 A te fejlődésed
 Közelítesz az első trimeszter végéhez. Sokan még mindig nem fedezik fel, hogy terhes vagy, de te észreveheted, hogy lassan de biztosan kezdenek szűkek lenni a nadrágjaid. Ez részben a megnövekedett méhednek köszönhető, részben pedig a lelassult emésztésnek, és a puffadásnak. Próbáld ki a szoknyát vagy a ruhát, valószínű kényelmesebb lesz, mint a nadrág.
 Fel szokott merülni kérdésként ilyenkor, hogy lehet e jó meleg fürdőt venni, esetleg melegvizes fürdőbe menni. Általában az első trimeszterben a legtöbb kismamának alacsony a vérnyomása. Alacsony vérnyomás esetén egy meleg fürdő után ha kiszállsz a kádból könnyen megszédülhetsz, vagy akár el is ájulhatsz. Ha mégis relaxálnál egy kád vízben, vigyázz, hogy ne legyen túl meleg, mert az alhasi vérbős éget okozhat, illetve méh összehúzódásokat, ami akár vetéléshez is vezethet. Az uszodák vizének tisztaságáról nem túl egyszerű megbizonyosodni, így a legbiztonságosabb, ha az orvosoddal megbeszéled, hogy mi a  teendő a fertőzések elkerülése érdekében.

Ilyen most:

Hát igen, lassan vége az első trimeszternek. Most megint megjelentek a görcsök, pont mint a 7. héten, hát, remélem ez lesz az utolsó ilyen kör. Persze a magnéziumot otthon felejtettem. Na nem baj, majd holnap. A testem mind jobban hasonlít egy bálnáéhoz, de most kitaláltam egy jó kis mozgást, majd kipróbálom, hátha a baba is bírja és némiképpen engem is harmonizál :) Nem alszom túl jól még mindig, szóval úgy érzem, valamit jó lenne tenni ez ellen.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése