2011. április 26., kedd

14+2

Mekkora a kisbaba tizennégy hetes korában?
A 14. héten a kisbaba már több mint 8 cm, és 42 grammot nyom. Hétről hétre a kisbabád növekszik, és egyre arányosabbá válik. 

A Baba növekedése és fejlődése
A terhesség 14. hete során a baba nyaka megnyúlik, és az álla kezd elemelkedni a mellkasáról. A reflexei is tovább fejlődnek a héten. Mostanra a magzat a táplálékát közvetlenül a placentából nyeri. Ne felejtsd el, hogy minden, amit a szervezetedbe juttatsz, átjuthat a placenta falán és hatással lehetnek a babára. Ebbe nem csak azok a dolgok tartoznak, amiket megeszel, mint pl. tartósítószerek, hanem amik akár a  bőröddel érintkeznek, mint tisztítószerek és különböző spray-k. Emlékezz, hogy a testápolók beszivárognak a bőrödbe, miért ne tennék ezt a tisztítószerek? Ebben a pillanatban még fontosabb, mint egész életedben, hogy olyan döntéseket hozz, hogy biztonságos és egészséges legyél.
Bármi, amit megeszel vagy belélegzel közvetlenül vagy közvetetten hatással van a babára. Egy egészséges étrend nélkülözhetetlen a kisbabád jó közérzetéhez. Bizonyos ételek és az alkohol elkerülése is fontos, hogy boldog és egészséges környezetet biztosíts a kisbabádnak. Ha dohányzol a terhesség során, kérlek, hagyd abba most azonnal!
Az egyetlen dolog, amit soha ne csinálj terhesség alatt: ne cseréld ki a macska almot! Ha megteszed, akkor a toxoplazmózis nevű betegséget kaphatod el. Ez egy olyan fertőzés, amit egy fertőzött macska ürülékével való érintkezéssel lehet elkapni. A babára nézve ez igen jelentős. A macskákat általában külső források, legtöbbször rágcsálók fertőz ik meg. A legtöbb gazdi, akinek előzőleg már volt macskájuk, valószínűleg már ki voltak téve a betegségnek, de ez nem jelenti azt, hogy veszélyeztetné a babát. Azonban a terhesség során legalább van okod arra, hogy megkérj mást az alom kiürítésére. A kertészkedést is ajánlott elkerülni egy bizonyos mértékben, mert a macskák hajlamosak a kertben üríteni. Ha mindenképpen szükséges kicserélned az almot, vagy kertészkedned, akkor győződj meg róla, hogy kesztyűt és maszkot viselsz, és jó alaposan moss kezet ezek után.

A kismama fejlődése
14 hetes terhesen a pocakodnak már kerekednie kell egy kicsit. Egyes kismamák már nagyon várják ezt a változást. Egyéb járulékos tüneteket is felfedezhetsz, mint például a székrekedés. Ez igen gyakori a terhesség alatt más dolgokkal egyetemben, amik a megnövekedett vasfogyasztáshoz kapcsolódnak. Vasat a vérszegénység elkerülése miatt szükséges szedni a terhesség alatt.
Szerencsére sok dolog van, amivel természetes úton enyhítheted a székrekedést. A te érdeked, hogy megtedd, mert a krónikus székrekedés aranyérhez vagy a meglévő aranyér rosszabbodásához vezethet. Mindenek előtt igyál minél több vizet. Ha szomjas v agy, akkor lehet, hogy már kiszáradtál. Magas rosttartalmú ételek fogyasztása is segíthet az emésztés helyreállításában, de vigyázz, túl sok rostos étel fogyasztása egyszerre, túlzott gázképződéshez vezethet, ami nagyon kényelmetlen a terhesség során. Lassan kezd a rostos ételeket, mint például a gyümölcsöket és zöldségeket bevezetni az étrendedbe, így tested alkalmazkodni tud hozzájuk, és könnyebben lebontja őket. Így kevesebb kényelmetlenségben és székrekedésben lesz részed.

Ezek egyre extrémebb dolgokat írnak, lassan ott tartunk, hogy a kezeimet és a lábaimat lógatom, akkor TALÁN nem ártok falatnyi magzatomnak... :o megbeszéltük apával, hogy ez kicsit túlzás már azért :D tapicskának semmi baja, lelkesen tiporja anyja (azaz én) hasfalát, melóhelyen az intimtorna miatt felvett groteszk ülésforma miatt különösen sokat érzem :) (groteszk = egyenes háttal, kihúzva, esélyt sem adva holmi gerincferdülésnek :D ) apropó intim torna: egy jó tanács kezdő kismamáknak és kismamajelöltnek, ha esetleg úgy döntenek majd, hogy ők is szeretnének tornázni... kezdjétek minél hamarabb!!! Azok a gyakorlatok, amik célzottan a gátat erősítik, meglehetősen bonyolultak, viszont a szülésnél azoknak van szinte a legnagyobb szerepük, hiszen azoknak kell a legnagyobbat tágulniuk :) Szóval hajrá mindenkinek! Én a KIT-et csinálom, otthon, könyvből, nagyon jól le van írva, nekem a Nők Lapjás van meg, tényleg, életem második legértelmesebb kiadása volt! Amúgy jól vagyunk, étvágy csökken, hányinger múlik, csak piszok fáradt vagyok sajna, és még van pár vizsgám is hátra... :( szomorú :(

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése