2011. március 18., péntek

8+3

Mekkora a kisbaba nyolc hetes korában?
A terhesség 8. hetében a kisbaba mérete valahol 14 és 20 mm között van, tehát egy limabab méretével egyezik meg. Valójában jó néhány kismama gyakran nevezi a magzatot az „ő kis babjának” az alapján, ahogy követik a fejlődést. Nehéz elhinni, hogy egy nap abból a kis babszemből egy kisbabává fogja kinőni magát.

A Baba növekedése és fejlődése
A kisbaba a 8.hétben nagy fejlődéseken me gy keresztül. Eddig a pontig a babának volt egy kis farok szerű kinövése, ami ezen a héten kezd eltűnni. A kicsinek lassan kifejlődnek szemhéjai, hogy befedjék fejlődésben lévő szemeit. Amíg karjai és a lábai is megnyúlnak, addig az ujjait még mindig hártya fedi. A 8. hétben a kisbaba agya is fejlődik, ahogy az idegsejtek kezdenek összekapcsolódni megalapozva a későbbi agyi kommunikációt.
Tudtad, hogy a babád orra hegye már teljesen kiformálódott a terhesség 8. hete során? A tüdők szintén gyors fejlődésnek indultak, habár nem fognak teljesen kialakulni a közeli időszakban. Azonban a légcsövek, amik a baba torkától a tüdeéig vezetnek, elkezdenek szert eágazni.
A nyolcadik hétre a babának határozottan kivehetőek a könyökei, amik lehetővé teszik, hogy összekulcsolja a kezét a mellkasán. A kisbaba szervei villámsebességgel fejlődnek tovább. Mielőtt kettőt pislognál, a kisbaba már egy miniatűr emberi lényre kezd el hasonlítani, 10 újjal, 10 lábujjal, teljes bőrfelülettel és azokkal a testrészekkel, amik nekünk is vannak!

A kismama fejlődése
A 8. hétben már te is kifejezetten növekedésnek indulsz. Habár a méhed tovább növekszik, valószínű, hogy ebbő l még nem sok látszik kívülről. Főleg igaz ez az első kismamákra, noha valószínűleg elkezdhetsz feszülést érezni a derekadnál. Ha ez így van, talán terhes nadrágok után is fogsz kajtatni.
Az orvosod tájékoztathat róla, hogy a méhed mérete most már megegyezik egy grapefruitéval a 8. hétben. Ez nagy fejlődés a terhesség előtti normál időszakhoz képest, amikor is a méh csak szilva méretű.
Azok a kismamák, akik már korábban is terhesek voltak, gyakran mesélik, hogy a pocakjuk hamarabb növekedésnek indul, mint az első terhességük alatt. Amíg nem szokatlan az, hogy az 5. hónapig nem látszik semmi, addig sok édesanya számol be róla, hogy már a terhesség 8. heténél mutatkoznak a jelek. Ha kettes vagy hármas ikrekkel vagy várandós, akkor nálad hamarabb növekedésnek indul a has, szemben azokkal a kismamákkal, akiknek egy baba van a szívük alatt.  Ők ugyanis sokkal több helyet követelnek maguknak a méhben.

Voltunk UH-n szerdán :) manócska megvan, jól van, nagyot nőtt, már 18,4mm volt az ülőmagassága :D ma megyek védőnőhöz, jó is lesz, legalább rákérdezek a cukromra, az kicsit aggaszt... a hányinger nálam sajna nem múlik, hanem rosszabbodik, már diétázom is módjával, de így sem az igazi... remélem a védőnéni erre is tud majd valamit mondani... már alig egy hét a köv. UH-ig, de nem is bánom, majd viszek papírt, felírom a kérdéseimet, mert amúgy esélytelen, hogy meg tudjam jegyezni... :D de nem szeretnék megint valamit elfelejteni... :S azt mondták a Margitban (már van időpontunk 12. heti UH-ra), hogy vihetünk DVD-t 12. hetire és felveszik enkünk :) yuppppi :)

Ilyen most:

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése