2011. február 22., kedd

5+0

Az embrió mérete 5 hetes terhességnél
Az embrió mérete a terhesség 5. hetében nem nagyobb 1-2 mm-nél, gyakorlatilag akkora, mint egy szezámmag, vagy egy rizsszem. A létfontosságú szervek fejlődése tovább folytatódik a héten.
Az embrió növekedése és fejlődése
A terhesség ezen korai szakaszában, már az 5. héten a központi idegrendszer, az izmok, csontok és a szív kezd fejlődni. Az 5. héten csontvázszerű fejlődés megfigyelhető. Kétségtelen, hogy a legizgalmasabb fejlődésen a szív megy keresztül. A szív kamrái elkülönülnek, és a vér pumpálása megkezdődik. A szív a sejtek közé eső rétegeiből, a mezodermából fejlődik, innen fejlődnek az izmok, porcok és a csontok is.
A terhesség 5. hetében a méhlepény és a köldökzsinór is kialakulóban vannak. Az idegcsatorna a sejtek felső rétegéből, az ektodermából fejlődik. A baba bőre, haja és körmei szintén ebből a rétegből fognak kialakulni.
A te fejlődésed
Már az ötödik héten a koraterhesség jeleit tapasztalhatod. Egyik leggyakoribb jel a gyakori vizelési inger, melynek oka a megnövekedett testnedvek mennyisége, és a fokozódó veseműködés. Ehhez még az is hozzáadódik, hogy a növekszik a méhed, ami nyomja a húgyhólyagot. Várhatóan a 4. hónap körül ez enyhül, ugyanis ekkor a méh a hasüreg felé növekszik. A 9. hónapban amikor a gyerek feje beilleszkedik a medencébe, úgy érezheted, mintha lejjebb szállt volna a hasad. Ekkor lehet számítani ismét gyakori vizelési ingerre. Mivel minden ember belső szervei kisség másképp helyezkednek el, ezért vannak olyan szerencsések, akik nem tapasztalnak ilyen "tüneteket".
Szintén gyakori tünet az émelygés, amely az első trimeszterre jellemző, bár vannak olyan esetek, amikor a terhességet végig kíséri, főleg az ikerterhességeknél. A köztudatban "reggeli rosszullétként" él, bár sok kismama egész napos émelygésről számol be, és persze van olyan szerencsés, aki semmi ilyesmit nem tapasztal. A vérben lévő terhességi hormon (hCG ) megnövekedett mennyisége okozza ezt a "kis" kellemetlenséget. Sok praktikát ajánlanak a rosszullétek ellen, érdemes próbálkozni, hátha beválik az egyik.
Ilyen praktikák:
  • sokszor enni keveset, hogy a gyomor sose legyen üres, ezzel megelőzhető a savképződés, ami az émelygést is okozhatja
  • gyömbér frissen reszelve, vagy szárítva napi 10 gramm
  • B6 vitaminban gazdag gyümölcsök, zöldségek fogyasztása, ilyenek például: fokhagyma, paprika, avokádó, dió, mogyoró, banán
  • Néhány apró korty tej esetleg tonic
Ilyen ma a manó :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése