2011. február 15., kedd

4+0

A 4 hetes magzat

Beágyazódás
makszem3 4het Terhesség hétről hétre: 4. hétA 3-4 héten a zigóta kb. akkora, mint egy mákszem. Körülbelül 6 nappal a megtermékenyülés után, a 4. terhességi héten ágyazódik be a hólyagcsíra (blasztocita) a méhfalba. Ez megfelel nagyjából az elmaradó menstruáció időpontjának. A csíra sejtjei két irányba fejlődnek tovább: a belső sejtekből az embrió lesz, külső sejtekből a köldökzsinór, magzatburok, méhlepény.
Ezen a héten már kialakul a magzatburok, amely a születésig körbeveszi majd az embriót ill. magzatot. Valamint a külső sejtekből kialakul a petezsák is, melyen keresztül az anya tápanyaggal látja el a korai embriót. (Később ezt a szerepet átveszi majd a méhlepény.) A beágyazódás a megtermékenyülést követő 12. napon fejeződik be. Ha ebben az időszakban kettéosztódik a csíra, ikerpár lesz az eredmény. A baba 0,5 mm.

A terhesség első jelei


1. Fáradékonyság – Ha megkérdeznék, hogy vajon fáradtak vagyunk-e, akkor legszívesebben azt válaszolnánk: „Ááá, dehogy, – csak kimerültem!” A nagy mennyiségű progeszteron okozza azt az érzést, mintha épp egy maratoni futáson lennénk túl, pedig csak egy szimpla munkanapunk volt az irodában. A fáradékonyság, kimerültségérzés az egyik legkorábbi, ám bizonytalan jele a várandósságnak.
2. Érzékeny, duzzadt mellek – Az egyik legáltalánosabb tünet, hogy a mellek fájdalmasan reagálnak az érintésre. Ez hasonló, mint a menstruációt megelőző mellduzzadás, csak kicsit tovább tart és erősebb. Amint a szervezet hozzászokik a hormonszint változáshoz, az érzékenység, fájdalmasság megszűnik. Oka, hogy a mell elkezdi felkészülését arra, hogy néhány hónappal később a gyermek egyedüli táplálékforrása legyen.
admin 2931 A terhesség első jelei3. Farkasétvágy - a lehető legváratlanabbul ránk törő éhségrohamok egyik lehetséges, ám nem biztos jelei a várandósságnak, ugyanis akár a vércukorszint leeséséből is adódhatnak. Ha más jelekkel együtt mutatkozik, akkor viszont jó utánaszámolni, hogy mikor is volt az utolsó menstruációnk.
4. Gyakori vizelési inger – A megtermékenyített petesejt méh-nyálkahártyájába való beágyazódásával fokozódik a Human Chorion Gonadotropin (HCG) hormon szintje. MIvel ez a hormon a kismedencében fokozott vérbőséget, szöveti telítődést okoz, a hólyagunk is érzékenyebbé válik a legkisebb nyomásváltozásra is.
5. A megtermékenyített petesejt beágyazódását követő vérzés és az alhasi görcsök – A megtermékenyítést követően kb. 8 nappal jelentkezhet egy könnyebb pecsételő vérzés, olykor gyenge alhasi görcsök kíséretében. A soron következő menstruáció időpontjában barnás színű folyás léphet fel, szintén a petesejt megtapadásának hatására.
6. A mellbimbó és a bimbóudvar sötét elszíneződése is lehet egy jel -  viszont önmagában ez sem elegendő. Hiszen hormonműködési zavar is állhat a háttérben, függetlenül a várandósságtól. Többnyire az első harmad után válik sötétebb színűvé a bimbó és bimbóudvar.
7. Szagérzékenység – az orr fokozott érzékenysége is hamar megjelenik. Sokszor a cigarettafüst legkisebb mennyisége is undort vált ki, de némely parfüm, étel-ital szaga szintén elviselhetetlenné válik.
admin 2932 A terhesség első jelei8. A reggeli hányinger – Az első hetekben ritkán jelentkezik, alkalmanként egy-egy kiadós hányás a jellemzőbb. A beágyazódást követően többnyire émelygés, rossz közérzet léphet fel. Ez az állapot viszont nemcsak reggel, hanem a nap folyamán többször is fennállhat, vagy folyamatos is lehet. Persze vannak kivételek, akiknél egyáltalán nem fordul elő ez a kísérőjelenség. Az is gyakori velejárója az állapotnak, hogy az addig kedvenc ételek, italok, – akár még az illatuk is undort vált ki, avagy hányingert, hányást. Vannak, akik arról számolnak be, hogy állandóan fémes ízt éreznek a szájukban, ami rontja az étvágyukat is. Ugyanakkor nézzük a dolgok jó oldalát: ez az időszak segít, hogy a szervezetben lerakódott méreganyagok kiürüljönek, és megakadályozódik azok újbóli bevitele. A megtisztulás mind a baba kihordása, mind a szoptatása szempontjából jelentős.
9. Megemelkedett alaphőmérséklet – Ha rendszeresen megmérjük a testünk hőmérsékletét (rögtön ébredés után), megfigyelhetjük, hogy amennyiben ez 18  napon keresztül magasabb, mint az általános testhőnk, akkor nagy valószínűséggel várandósak vagyunk.
10. Kimaradó menstruáció - Ha az egyébként rendszeres menstruáció elmarad, szintén valószínűsíthető a várandósság. Ez egy biztos jele a megtermékenyülésnek, ha fogamzóképes korban vagyunk és normális a havi ciklusunk.
11. Végül, de nem utolsósorban a pozitív várandóssági teszt – Ha kimaradt a ciklusunk és a teszt pozitív, akkor biztosak lehetünk a közelgő gyermekáldásban. Nyugodtan kijelölhetjük a napot, hogy mikor is keressük fel a szülészorvosunkat, avagy a bábánkat.

/Forrás: www.babafalva.hu/
Ebből én csak annyit érzek, hogy már egyre kevesebbet ér a kávé, egyre többször vagyok rosszul, főleg este, valóban elsötétedtek a bimbóudvarok (de az valamiért nálam amúgy is), és sokkal többet eszek, mint eddig...

Ma kellett volna ugye megjönnie, de nem jött... ezt megünnepelvén reggel hánytam egy egészségeset, én a Gravidára gyanakszom, így hanyagolom inkább, majd csak este szedem... :)

<= ekkora most kb :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése