2012. július 17., kedd

Áll a baba, áll...

... és ettől a szülők rettentően szenvednek... Samu már lassan egy hónapja, hogy felállt, de azt senki nem mondta (és használati utasítás nélkül született, valamint garancialevelet sem adtak hozzá), hogy kaszkadőrnek készült. Az még a kisebbik gond, hogy mindenre felmászik, a nagyobbik, hogy le is esik, természetesen. Az sem olyan nagy baj, hogy semmit nem csinál, csak áll, nagyobb gond, hogy aludni sem igazán akar (szerintem ha meg tudná tenni állva, akkor simán. Az apja szerint néha már megy is neki...). A napi 4 alvás + éjszaka felcserélődött napi 2 alvás + az éjszakára, amivel a legszörnyűbb gond az, hogy pár óra nagyon aktív játék után annyira fáradt már, hogy folyton elesik, tovább rongálva a már amúgy is csupapúp fejét. Sokáig az volt a meggyőződésem, hogy a gyereknek egyedül kell fedeznie a világot, amit kicsit átértékeltem, mikor szétverte a felső állkapcsát és a száját a radiátor sarkában, míg én 2 (olvasd kettő) percre el mertem menni WC-re. Azóta nem járok WC-re úgy, hogy szabadon a gyerekem. Átpakoltam a kiságyát a hálóban, behúztam a radiátor elé, hogy akkor az többé nem jelent majd veszélyt neki, erre mit ad isten, a szekrény sarkát pécézte ki magának, hogy akkor majd ott szétveri, ami még a fejéből maradt. A megoldás: járóka. Elmentünk, néztünk, mind kicsi. A Babywalz-nak van olyan babakarámja, ami elég nagy lenne, de az meg Göppingenben van, oda meg környezetvédelmi matrica nélkül eljutni macerás. Márpedig valamit tenni kell, mert a gyerek kinyírja magát is és az idegeimet is...

Azt nem tudom, hogy írtam-e már, de azt hiszem igen, hogy van 2 fogunk, több se. Ma vettem Samunak először langstangle-t (hosszústangli), mivel itt kifli nincs, legalábbis a mi pékségünkben nem árulnak. Elnyammogott vele, csak 2x akart megfulladni, jó arány, ahhoz képest, hogy a múltkor a babapiskóta úgy akadt a torkán, hogy ki kellett kapnom az etetőszékből és fejre fordítanom, mert már kékült a szája. Kicsit megcsapkodtam a hátát és feljött a falat, végül is... Cserébe a 8 hónaposoknak való darabos babakaját nem eszi. (Mondjuk én nem is értem, 8 hónaposoknak hogyan lehet darabos kaját csinálni, na mindegy...) Szűrőn szoktam neki átpasszírozni, így jó (mert az ízválasztéka meg már nagyobb).

Elkezdett mászni is a fiatalember, pontosan tegnap előtt tette meg az első lépéseket négykézláb, bár javarészt még kúszik, de azért már ez is előrelépés. :) Felül mindenhol, babakocsiban már a karfában kapaszkodik és nézelődik, minden borzalmas érdekes tud lenni, a kocsikat, buszokat imádja :) Ja, meg a szomszéd macskáját is :D

6 megjegyzés:

  1. Istenem, nem rég született, most meg már kibújtak a fogacskái, mászik, feláll.... nagyon szalad ez az idő! Jó volt olvasni rólatok! :)

    VálaszTörlés
  2. A darabos kaját ne add fel! Én olyan 7 hónapos kora körül kezdtem neki azt adni.
    Ha a boltit nem eszi, akkor főzd neki péppé a kaját és csak krumplitörővel nyomkodd össze.
    Én ezt csináltam. Az első két alkalommal még kicsit fuldoklott, mert hozzá volt szokva a pépes kajához, de hamar rájött, hogy kicsit nyammogni kell rajta.
    A fogak miatt meg ne izgulj! Nekünk még mindig csak 4 van! Majd jönnek azok! (Csak éljük túl őket... :P )

    VálaszTörlés
  3. :D Eszter, én azért nem akarom erőltetni a darabos kaját, mert több helyen olvastam, hogy hogyha lenyeli egyben, akkor nem tudja úgy megemészteni, és nem hasznosul belőle szinte semmi, viszont a gyomrát terheli. Ugyanez áll a villával töröttre is. Ezért javasolják a kiflit, majd ha lesz több fog a nagy darabos kaját, amit nem tud egyben lenyelni, így meg kell rágnia, de hát nem tudom... végül is egyre kevésbé aggódom, mert a kiflitől sem halt még meg :D

    Dóri, majd meglátod, hogy rohan az idő :DDDD

    VálaszTörlés
  4. Basszus! Én is csak kapkodom a fejem, hogy mekkora már! :)
    Puszi

    VálaszTörlés
  5. Zsofi szerintem a mai napig nemigen ragja meg a dolgokat, inkabb csak nyammog a nyelvevel, es egyben nyeli le. Volt is meglepetes, mikor a fel cseresznye valtozatlan formaban kacsintott vissza ram a pelusbol :)
    Allitolag olyan eros a nyelvuk, inyuk, h az almat is siman elnyammogjak...
    Az ilyen uveges kajak nincsenek egyebkent egeszen puhara szetfozve? Amit en probaltam (meg ne kerdezd, mi, ugy kaptuk), az nagyon puha volt. De azt is leturmixoltam a vegen, nalunk a mai napig ez megy. Meg a felnott kajak kezzel evese :)

    Eletveszely: eleg szar vegignezni, ahogy a gyerek lefejeli a polcot, a radiatort, a szek/asztallabat, beleesik a felmosovodorbe (szerencsere ures volt) ugy, h felserti az inyet es verzik (mai esemeny), de sajnos nem lehetsz mindig mellette, es nem tudod (es nem is szabad) mindentol megvedeni. Persze, valahogy jo lenne eletben tartani, de ezek mind kellenek az egeszseges veszelyerzet kialakulasahoz...

    VálaszTörlés
  6. Brigi, azt én is tudom, hogy az ember nem lehet mindig ott, de ha nem muszáj, hogy kinyírja magát, akkor jó lenne ezt valahogy megakadályozni :DDDD Ha látom, hogy esni fog, de mondjuk esélye nincs, hogy kitörje a fogait, én sem ugrok. Eredmény: megtanult állásból leülni :) Szóval én sem ugrom állandóan, de a radiátortól elrángatom, ha az ajtónál küzd, mögé kommandózok, ha épp magára készül rántani a polcot, a közelében vagyok, hogy mentőt, ha nem muszáj, ne kelljen hívni :)

    Az üveges kajákban baromira szétfőzik a kaját, úgy megy át a zöldség a szűrőn, mint meleg kés a vajon, ettől függetlenül nem kell neki.. :(( Köhög, fulladozik, öklendezik, ordítani kezd, nem eszik többet. Nálunk ennek még nem jött el az ideje, hát nem erőltetem :) Kiflit elrágcsálja (vagyis a laugenstangle-t, meg a berzelt, mert itt kifli, mint olyan, nincs :D ) nekem egyelőre ez is elég. Minden nap, játszira menet, lekanyarodunk a pékség felé, veszünk egy ilyen stanglit, az egyik fele a tízórai, a másik fele az uzsi :)

    VálaszTörlés