2012. március 14., szerda

Hajajajjjj....

Ez egy nagyon jó cím. Ugyanis az enyém gyerek fogyott!!! Jó, csak 4 dekát, de akkor is. Jó, van neki miből, de akkor is!

Alapvetően nem esnék kétségbe, de ilyenkor mindig eszembe jutnak az okosok intő szavai: "az ilyen gyerekek szoktak fél éves korukra infúzióra kerülni!!!"

Tudom amúgy, mi a fogyás oka. A gyümölcs. Ugyanis sajna több megy mellé, mint a gyerekbe. Nem szereti, nem tudok vele mit csinálni. Próbáltam én már mindent, de nem. Na de most akkor mit csináljak? A védőnőnk szerint már régen ki kellett volna váltsak legalább 2 étkezést, de hogyan??? Beletöltöm a gyerekbe a pépet és azzal a lendülettel jön is vissza. Ha kilöki a nyelvével, olvasatom szerint az azt jelenti, hogy nem ízlik neki.

Persze most evidens, és teljesen kézenfekvő, hogy akkor hagyjuk a fenébe az egészet, és majd hat hónapos korában újra megpróbáljuk. Persze. Csak hát 3 hósan is ez volt, most 4-5 hósan is ez van. Mi a garancia, hogy 6 hósan nem ez lesz??? Szinte látom a lelki szemeim előtt, hogy az egy éves fiamnak még mindig a tízórai kivezetése a legfőbb elfoglaltsága, ugyanis nem eszik mást, csak tápszert...

Na nem. Annak sincs sok értelme. Egyelőre nincs még ötletem, a fennforgó problémát pontosan hogyan is fogom megoldani, de valahogyan biztosan... Reményeim szerint sikeresen...

8 megjegyzés:

  1. Zsani, én hagynám a gyümölcsöt, és próbálnék mást: tejpépet (nekünk a Nestle Sinlac nagyon bejött annak idején) vagy krumplit/répát. Nem értem ezt a "ki kellett volna már váltani 2 étkezést" hozzáállást...jó, tudom ezt már kifejtettem egyszer. Lényeg, hogy attól mert most nem tetszik neki a gyümölcs, az még nem 100%, hogy egyévesen sem fog. Tényleg! Petrának rendszerese próbálkozom olyat adni, amit előtte nem szeretett és nagyon sok esetben örömmel megeszi. Nyugi, nyugi!

    VálaszTörlés
  2. Tejpéppel az a baj, hogy az meg úgy megfogja a hasát, hogy nincs kaka napokig... nehéz ez, már nagyon elegem van :(

    VálaszTörlés
  3. Zúgolvasód vagyok Dóri blogjáról. Mi Milupa tejpépet használunk és ettől Dorkának minden nap van széklete, előtte volt, hogy 4-5 napig nem volt semmi. A csajom 2 hónapja nem hajlandó semmilyen gyümölcsöt megenni, konkrétan pofán köp vele, a tápszerrel még rosszabb a helyzet, mert azzal sugárba hányta telibe a nappalit. Bár most, hogy rosszabb alvó lett és éjjelente is kel, visszatért a tejci, így tud szopizni bőségesen, amikor ideje van, napi 3-szor. Én 6 hetes kora óta hozzátáplálok, ebédre főzeléket kap, délután tejpép, vacsira pedig tejpép és szopi van. Így az éjszakai 11-szeri kelést már leredukáltuk max. 2-3 ébredésre, ami nagy megkönnyebülés az elmúlt egy hétben.
    Én úgy csináltam a kiváltást, hogy mindig csak egy-két kanállal próbálkoztam be, mindig, ugyanabban az időben, többet nem adtam, aztán egy hét után 3-4 kanál és eljutottunk végül a kiváltásig. Egyébként meg ha nem akarja elfogadni a baba a plusz ételt, nem kell erőltetni, tudja ő, hogy mikor lesz szüksége rá. Valaki csak fél-egy éves korában kezdi a hozzátáplálást. Fogyhat attól is, hogy hirtelen nyúlik, nő, viszont a súlya nem tudja követni ilyen gyorsan.
    Dorka&Liz

    VálaszTörlés
  4. Aham... ez megnyugtat, akkor más gyerekek sem kerülnek kórházba :)

    Köszi csajok!!! :)

    VálaszTörlés
  5. Kata: Bálintnal is volt, olyan, hog nem hízott. Egy öreg doki néni szertin vagy hízik, vagy nő:) Bálint sokszor unta el a kanalazást, én ilyenkor felhigítottam egy kicsit a cuccot, jól megturmixoltam és az Avent variabilis cumijából adtam a III.fokozaton. Úg szivesebben ette. De ne keseredj el,még simán ráér kóstolgatni, próbálkozni, van, aki 6 hónapos kor előtt el sem kezdi, pedig tápszeres a kezdetektől fogva. A barátnőm kislánya egyidős Balinttal, és utál főzeléket enni, tápszeren él, ha eszik valamit, vagy csak szilárdat hajlandó elfogadni( kilfi, pizza, keksz) és éjjel keltegetik, mert félálomba megeszi a tápszert,mês jelentem él, hízik, és írtó aranyos, értetelmes kiscsaj. Szóval ne parázz rá, csak hagy folyni a dolgokat a maga útján, a maga tempójáben. Egyébként Bálint is unja a gÜmölcsgelhozatalt, lehet, higy szivesebben eszik majd új, friss ízeket tavasszal

    VálaszTörlés
  6. zsani, nyugi. mi az, hogy 2 étkezést ki kellett volna már váltani?! könyörgöm, még nincs 5 hónapos a legény!!!!! én még egyet sem váltottam ki (időnként sikerül, de nem rendszer); és ha jól tudom, az anyatejeseknél meg (tudom, nem jó példa, de példa) még később jön el ez a pillanat. ne sürgesd szegényt.
    én is letettem a kanalat. ha nem megy, annak oka van, és hagyni kell egy kicsit.
    majd később megpróbálod.
    jelzi azt a gyerek, ha nem kell neki valami.
    az egyébként nem lehet, hogy a hígított tápi sem jó megoldás?

    persze, OK az, hogy van miből fogynia a gyereknek, de nem volt beteg, se semmi durva, ami ezt indokolná. hagy a gyümölcsöt, meg ha kell, az egész hozzátápit pár napra, esetleg 1-2 hétre, és majd megpróbálod újra. ráértek még......

    VálaszTörlés
  7. A védőnőtök kicsit gyík, 4 hónapos gyereknek 2 étkezést kiváltani? Eleve az elterjedt dolog az, hogy tápisoknál 4 hó (17 hét), tejeseknél 6 hó a hozzátápi kezdete, ezt illene tudnia a v.nőnek (nálunk vegyestüzelésű volt a gyermek, így 5 hósan kezdtük, most 8 hósan néha-néha kiváltódik a délelőtti gyümi+kekszszel, ritkán a főzelékkel 1-1 tápszer, de lényegében így is négyszer iszik tápot)
    Szóval szerintem se aggódj. Nem indult be nagyon a mozgásfejlődése? Az is lehet a stagnálás/fogyás oka..

    VálaszTörlés
  8. Szia!

    Van egy díjad nálam, nézz be :)

    VálaszTörlés